Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Томев: Неравенствата са с отрицателно въздействие върху възможностите за икономически растеж

Прогнози и очаквания за развитието на икономиката и нарастването на доходите

Ясен Георгиев: Ръстът на доходите ще бъде по-голям от производителността, тъй като дълго време сме били на много ниско равнище

Любен Томев

Изследвания на Международния валутен фонд показват, че неравенствата са с отрицателно въздействие върху възможностите за икономически растеж, тоест те спъват в голяма степен възможностите за икономически растеж и водят до това, че самите икономики не могат да постигнат своя потенциал по отношение на нарастването на БВП. Това заяви в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" Любен Томев, директор на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ:

Чрез задълбочаване на неравенствата ние игнорираме и този фактор, на който разчитаме – бързият икономически растеж да ни изведе напред от дъното на най-ниските доходи. Голям проблем е и какво ще се прави с недостига на работна сила. Трябва да започне да се увеличава заплащането на труда. В момента на пазара на труда навлизат поколения, които са от годините, които са с най-ниска раждаемост. Освен това има един постоянен поток от 10 000 – 15 000 души, които са образовани и заминават за западните държави. Не е възможно на базата на тези доходи, които имаме в момента ние, да привлечем чуждестранна работна сила. Това в никакъв случай не решава проблема на бизнеса. Единственото решение на проблема е чрез увеличаване на доходите.

Когато говорим за догонване на средноевропейските равнища, трябва да си даваме ясно сметка, че този ръст на доходите ще бъде по-голям от производителността, тъй като дълго време сме били на много ниско равнище, каза за "Хоризонт" директорът на Института за икономическа политика Ясен Георгиев: Ясен Георгиев

Трябва да говорим за това как да стимулираме хората да имат желание да се включат в пазара на труда, защото има един съществен потенциал, който виждаме по отношение на ниските нива на почасова заетост в България. Те са едни от най-ниските в България и за Европейския съюз, даже са най-ниските. Почасовата заетост в България е около 2%, докато в една Холандия е 20%. Това са едни от потенциалните резерви за пазара на труда. Именно за млади хора, за жени, които са в годините след своето майчинство, както и за по-възрастните хора трябва да създадем възможност именно тези хора да бъдат част от пазара на труда по един или друг начин. Почасовата заетост е един от начините да се премахне липсата на достатъчно кадри.

Цялото интервю с Любен Томев и Ясен Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени