Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рамадан Аталай: Министър-председателят трябва да каже защо Теменужка Петкова се оттегля от поста

Как и защо продажбата на ЧЕЗ доведе до оставката на министъра на енергетиката

Димитър Манолов: Някое от големите лобита е било недоволно от това, което прави Теменужка Петкова

„Инерком“ България беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ. Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и "Инерком" България беше подписан на 23 февруари. Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана.

Енергийният министър Теменужна Петкова обяви подаде оставка, заради съмненията около сделката за продажбата на ЧЕЗ и желанието й да изчисти името си. Тя е призна, че познава собствениците на  "Инерком груп", която придобива ЧЕЗ.

Теменужка Петкова беше един добър министър, който успяваше доста добре да се оправя, предвид това, че в енергетиката нещата са доста деликатни, каза в предаването „Неделя 150“Димитър Манолов – президент на КТ „Подкрепа“ и коментира:

На пръв поглед не трябва да има нищо смущаващо. Една компания продава активите си на друга компания, по някакви правила, които тя си е избрала. Как тя си е избрала купувача си, си е нейна работа. Само че някъде в сюжета между другото се промъкна и това, че друга чешка компания и тя изрева на умряло – защо пък тя не била допусната, т.е. има твърде много неща, които не се виждат, които с под повърхността. В цялата тази работа само не можах да разбера какво общо има министърът на енергетиката. Следователно, тя има някакво друго общо. Това, че познава въпросната купувачка… Аз като се замисля колко хора познавам, означава, че аз трябва да се спра да се занимавам с каквото и да било. Някаква друга е причината. Очевидно някое от големите лобита е било недоволно от това, което тя прави…

Министър Петкова не създаваше проблеми в енергетиката. Усилията й бяха да се разрешат онези проблеми, които бяха създадени от ред управляващи преди нея. Това коментира за "Хоризонт" Рамадан Аталай, депутат от ДПС и член на Комисията по енергетика:

Според мен причината за това напрежение в момента не е сделката с ЧЕЗ. Сигурно има нещо друго някъде, което все още не е известно и на политиците, и на обществеността. В рамките на една година в България беше обществена тайна, че има някакви запознанства на министъра на енергетиката с някои от тези фирми. Тази новина не е нова и ми е интересно защо чак сега министър-председателят реагира. Ако проблемът е запознанството на министрите с някои търговски субекти или с някои хора от други държави, ние трудно ще намерим министър, който да няма познати или да няма някъде някакви взаимоотношения. Министър-председателят трябва да каже защо Теменужка Петкова се оттегля от поста. Само заради тази сделка, само защото един министър има познати, които са участвали в частни търговски взаимоотношения, не може да е причината.

Когато бъде назначен следващият министър, тогава ще разберем кое лоби е взело връх, каза още Манолов и добави:

Теорията на конспирацията най-често е практика на конспирацията.

Според Манолов прогнозите, че заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков ще заеме поста на Теменужка Петкова, не е реалистичен вариант:

Не знам, но може пък и аз да отивам прекалено далеч в теорията на конспирациите, защото някой път … „Бръсначът на Окам“ – най-късото решение се случва и то се оказва вярно. Ако разсъждава надълго и нашироко, не би трябвало да е той, но през „бръснача на Окам“ може да се окаже и той.

Малко по-голям е пъзелът, ние чегъртаме върха на айсберга, коментира още Манолов.

Според финансиста Емил Хърсев при сделката с продажбата с ЧЕЗ очевидно не става въпрос за стратегически инвеститор. Той каза още, че фирмата, която купува изобщо я няма в този отрасъл.

Хърсев коментира и казаното от собственика на фирмата купувач на ЧЕЗ - г-жа Гинка Върбакова, която в интервю за БТА, каза, че сделката ще се осъществи с кредитна линия на от международно уважавана банкова институция:

Никоя банкова институция, с никой кредит, не кредитира 100 % от придобиваното каквото и да било. Обикновено самоучастието, което се изисква да се осигури, нормално се счита 30%, т.е. 1/3 собствени пари, за да може и банката да ти даде останалите. В структурата на едно придобиване никога не участва една единствена фирма, често се ползват чисто нови фирми, които се правят само за това – без 1 лев капитал, без абсолютно никакви активи, просто, колкото да има формален купувач, около който да се обединят всички интереси на участващите в сделката. Някои от тях може да ся явни, други – просто да работят чрез тях. Очевидно някой осигурява покритието на банката. Аз бих считал, че ако банката кредитира 100 %, то тя лъже, че кредитира 100% и има договор, някой е осигурил покритие, но тя не го казва, или пък просто самата тя е купувач. Тогава разглеждаме банката като купувач, независимо какво твърди тя по този въпрос. Това не е кредит.

От ГЕРБ се въздържаха да коментират.

В звуковия файл можете да чуете подробностите от интервюто на Явор Стаматов с Димитър Манолов, Рамадан Аталай и Емил Хърсев. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна