Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Андрей Дамянов: Конфликтът между Здравната каса и МЗ е един трус в здравната система

Д-р Венцислав Грозев: Решението на БЛС да се подпише Националният рамков договор е окончателно

Стефан Константинов: Скандалът между НЗОК и МЗ е нещо тъжно и непродуктивно

Снимка: БГНЕС

Скандалът между Здравната каса и Министерството на здравеопазването е нещо тъжно и непродуктивно, но проблемът е, че ние вече сме го виждали. Това посочи в интервю за предаването "Неделя 150" по програма "Хоризонт" бившият здравен министър Стефан Константинов:

Практиката от последните десет години показва, че винаги има някакво напрежение между Здравна каса и министерство. Проблемът е, че тези две фигури – министър и управител на НЗОК, са равнопоставени до толкова, доколкото и двете се избират от Народното събрание, а истината е, че тези две фигури трябва да работят в абсолютен синхрон. Едната не може без другата.

Конфликтът между Здравната каса и Министерството на здравеопазването в общи линии представлява един трус в здравната система. Това заяви за "Хоризонт" адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на Здравната каса и представител на Националната пациентска организация:

Ние като представители на пациентската организация в общи линии се притесняваме от такъв тип трусове в здравната система, защото те водят до смущения в самата система. Тези смущения не водят обикновено до нещо конструктивно и до нещо добро в отношенията в самата система. В общи линии този конфликт за нас е малко неясен. Наистина здравният и финансовият министър трябва да са съмишленици с управителя на НЗОК, наистина би било добре да гледат в една посока, но за нас НЗОК си остава основен самостоятелен играч в здравната ни система. Министерството е по-скоро органът, който насочва и упражнява политиките.

Решението на БЛС да се подпише Националният рамков договор е окончателно, при условие, че се запазят параметрите, които са постигнати в договорения процес. Това потвърди д-р Венцислав Грозев:

Тези проблеми с над 260 милиона задължения на НЗОК спрямо чуждестранни контрагенти се знаят от доста време. Настоящият министър на здравеопазването само около преди 6-7 месеца изнесе подобен доклад като писмото на господин Плочев. Това беше и в парламентарна комисия, и при изслушване на отчета на бюджета за предходната година, и със сформирането на бюджета за 2018 година и така нататък, въпреки това бюджетът се формира с един дефицит от горе-долу тези милиони, които в момента се коментират, защото не трябва да забравяме, че има и надлимитна дейност, която нашата каса дължи на нашите болници.

Цялото интервю с д-р Венцислав Грозев, Стефан Константинов и Андрей Дамянов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени