Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КСНС да разгледа енергийните проекти, поиска Първанов

Първанов: Теменужка Петкова е просто един бушон

Георги Първанов
Снимка: БГНЕС

Консултативният съвет по национална сигурност да разгледа въпросите, свързани с енергийните проекти. Това поиска президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов на енергийна дискусия за АЕЦ „Белене“, организирана от политическа партия АБВ. Той подозира скрити мотиви за оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова: 

Тя е просто един бушон. Очевидно, че в случая става въпрос за много по-дълбоки, много по-съществени неща, които показват несериозното отношение към българската енергетика на сегашните управляващи.

Бездействието и липсата на решение за бъдещето на втората атомна централа се отразяват негативно върху развитието на страната, посочи президентът Георги Първанов.

Губим динамика, енергийната ни дипломация и политика губят динамика. Хората по света работят, решават си проблемите.

Изградена в съответствие с действащите международни стандарти, АЕЦ "Белене" ще допринесе до значително по-чист електроенергиен микс, каза Първанов и добави:

Ще помогне за изпълнението на ангажиментите за намаляването на вредните емисии, ще даде на страната по-евтина и по-сигурна енергия.

С решението за прекратяване на проекта "Белене", българските власти са се отказали от най-големия стратегически и високотехнологичен проект в българската икономика, допълва Първанов.

В парламента първата, най-важната, работа, която трябва да се свърши е да се внесе предложение за отпадането на така наречения мораториум или на решението на парламента за прекратяването на проекта "Белене". Да се развържат ръцете на изпълнителната власт, с което да се даде зелена улица на този проект.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна