Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на МОК официално обяви за закрити 23-тите зимни олимпийски игри в Пьончан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах официално обяви за закрити 23-е зимни олимпийски игри в Пьончан. Красивата церемония продължи повече от два часа.

Обявявам зимните олимпийски игри за закрити и призовавам младежта от света след четири години да се събере отново в Пекин, каза Бах.

Ефектната художествена програма включваше представяне на корейската култура, презентация на следващия домакин на зимните игри Пекин 2022,  парад на спортистите, предаване на олимпийския флаг и загасяване на олимпийския огън.

По време на церемонията бяха наградени призьорите в последните стартове по ски-бягане - Иво Нисканен (Финландия) на 50 км масов старт класически стил за мъже и Марит Бьорген (Норвегия) в масовия старт на 30 км класически стил за жени. 

Знаменосец на България на церемонията беше състезателят по ски бягане Йордан Чучуганов.

Президентът на МОК връчи тържествено олимпийското знаме на кмета на Пекин Цзинин Чън. Именно китайската столица ще приеме Игрите след четири години.

След това се проведе осемминутна церемония, която представи Пекин. Това е първият град в историята, който ще бъде домакин на лятна и зимна олимпиада. Летните игри се проведоха в Пекин през 2008 година.

На церемонията присъстваха редица официални лица, сред които бяха президентът на Република Корея Мун Дже-ин, Иванка Тръмп, най-голямата дъщеря и съветничка на американския президент Доналд Тръмп, и други.

Следващата зимна олимпиада е след четири години в Пекин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени