Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да хванеш образа на нещо, което образ няма- водата и нейните необятни цветове и форми

Цветният калейдоскоп, който се завихря с огромна скорост във водите на планински ручеи и реки, мигновените изображения, които се появяват и изчезват, докато безплътната водна материя преминава през скали и поема техните нюанси. Запечатва ги фотографът катерач Деян Косев, изложбата му  в бургаската галерия „Тринайстото стъпало“  е до 18 март.

Деян разчита на макро обективи, влиза с различна степен на увеличение, ползва филтри, за да избегне отблясъците, но цялото му постижение е в търсенето на мига.

Това са седем години обикаляне в Централна Стара планина, кадрите са от височина над 1000 метра. В моментите на покой в природата, когато четирите елемента въздухът, земята, огънят и водата, са събрани на едно място, човешкото присъствие само фиксира, а фотоапаратът възпроизвежда динамичните триизмерните образи, появили се и и застинали в самата вода за части от секундата, преди да се сменят с нови.

При един от планинските преходи, Деян проследява поредното ручейче, което се шмугва между труднодостъпните скали и вижда как преди да започне да пада в нищото, водата между няколко камъка очертава обложката на любим Пинк Флойд албум. Друг път го дарява с изображението на мъж и жена, хванати за ръце, или на хора без лица на фона на много планети.

Опитвал съм се да търся образи там, където има масивна човешка дейност, в селските потоци и реки, не намерих нищо във водата, образи там не се появиха. Живата вода е само в недостъпната, недокосната природа.  Сливаш се с нея и тя ти дава щедро. Във водно изображение веднъж се появи и лисичката, която цел ден ме обикаляше.

Високо в планината, на минус 30 градуса, застинала в леда, фотографът открива и своята Дева, а цветовете на неговата Тайна вечеря са същите като тези от класическото платно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия