Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алфред Гузенбауер отрече за незаконна лобистка дейност

Виктор Янукович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият австрийски канцлер Алфред Гузенбауер отхвърли твърденията, че нелегално е лобирал за бившия украински президент Виктор Янукович, предаде ДПА. Слуховете се появиха като част от американското разследване за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година.

В изявление, изпратено до австрийската агенция АПА, Гузенбауер, който бе начело на австрийското правителство до 2008 година, потвърждава, че е извършил "заплатена" лобистка дейност за насърчаване на възстановяването на отношенията между Киев и Еропейския съюз през 2012 г. и 2013 година. Той отрича обаче да е ръководил т. нар. "група Хабсбург" от политици, на които тайно е било плащано от Пол Манафорт, бившия шеф на кампанията на президента Доналд Тръмп, за да лобират от името на Янукович - бившия проруски президент на Украйна, който бе свален от власт през 2014 година.

Американското разследване, водено от специалния прокурор Робърт Мълър, по-рано тази седмица съобщи за тайни опити за проруски лобизъм, включващи бивши европейски политици от "групата Хабсбург". Групата била ръководена от бивш европейски канцлер, който в обвинението е посочен като "чуждестранен политик А", като той действал в координация с Манафорт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна