Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усложнена остава обстановката в страната

В много населени места в страната няма ток, електроразпределителните дружества работят за отстраняването на авариите

| обновено на 26.02.18 в 19:30
Снимка: БГНЕС

Остава усложнена обстановката на места в страната заради значителните снеговалежи и ниските температури. Червен код е обявен за областите Смолян и Кърджали. Във всички останали  области кодът е оранжев. В интервю за предаването "Нещо повече" директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов заяви:

За съжаление, пътната обстановка в страната се усложнява и то е свързано с предстоящото влошаване на метеорологичните условия. В близките 24 часа се очаква влошаване на метеорологичната обстановка, очаква се да продължат снеговалежите и, за съжаление, в Североизточна и Югоизточна България се появиха и доста силни ветрове, с над 15 м/сек. Има затворени пътища във Варна, Аксаково, затворен е Троян-Кърнаре за всички моторни превозни средства и затворен е Подбалканския път в частта Мъглиж- Николаево. В направлението Русе-Велико Търново- Хаинбоаз към Капитан Андреево е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона. Ограничихме и и движението на тежкотоварни автомобили по пътя Шумен- Търговище- Велико Търново - Ловеч към София, тъй като на територията на Ловешка област продължава много силен снеговалеж и много силни ветрове.


Автомагистралите "Струма", "Тракия", "Хемус", "Марица" - няма въведени ограничения за моторни превозни средства.

Задължително е автомобилите да тръгват само със зимни гуми и при изключителна необходимост. За съжаление, очаква се влошаване и в близките 24 часа на метеорологичната обстановка, включително и появата на много снегонавявания.


27 населени места в Северозападна България са без ток. Силният вятър, придружен със снегонавявания, е предизвикал повреди по електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Авариите в тази част започнаха да възникват следобяд. В момента екипите на "Енерго про" работят за възстановяване на електрозахранването на 13 населени места в област Добрич, 11 в Силистра и 3 във Варна. 

Без ток са и повече от 4000 потребители на ЧЕЗ. Най-много са засегнатите клиенти в Благоевградска област. 

Силният вятър и обледяването на електропроводници в Североизточната част на страната остави без електрозахранване домакинства в 13 населени места в Добричка област, съобщиха от "Енерго Про". Кърджали и Ямбол са най-засегнатите райони от авариите в Югоизточна България, съобщи за "Хоризонт" Крум Косев от EVN:

Основно става дума за села и малки махали предимно в планински райони. На много места се възстановяват промените, на други възникват и нови. Дружеството е осигурило необходимия брой дежурни групи, за да можем да реагираме. 

На територията на Ямболска област да не се предприемат пътувания в южната част на областта, призова шефът на пътното управление Галин Костов. Затворен за движение е пътят Стефан Караджово - Кошу дере заради намалена видимост. Усложнена е обстановката и в направление Войника- Саранско. Разчиства се и пътят Ямбо- Кабиле и отсечката между селата Кабиле и Дражево. Заради силния вятър периодично се прекъсва и електрозахранването в селата Челник, Победа, Хаджидимитрово и Дражево, но авариите се отстраняват. В тези населени места детските градини останаха затворени. Утре директорите ще решават дали занятията да бъдат подновени.
Катастрофа между камион и лек автомобил затруднява движението на пътя между Пловдив и Пазарджик, в района на разклона за сметището край Цалапица. Автомобилите се насочват по обходни маршрути. 

Движението по АМ "Тракия", в участъка на 75-ти километър в посока София, постепенно се нормализира. Заради сблъсък между два ТИР-а се беше образувала 5 километрична опашка. Тежкотоварните автомобили са изтеглени в аварийната лента, каза говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Няма да се въвежда обходен маршрут, тъй като основните пътни ленти за движение вече са свободни.

По-рано днес четири ТИР-а, затрудняваха движението по АМ „Тракия в района на Пазарджик, в посока София. От полицията съобщиха, че заради сблъсък между два от тях има разсипан товар върху пътното платно. Слушател на „Хоризонт“ заяви, че на практика движението в този участък е блокирано:

Около четири тира са се ударили във верижна катастрофа, единият от които сериозно е пострадал – усукан, с изсипан товар в аварийната лента и в лентата за нормално движение. Опашката от автомобили е километрична и на практика магистралата е неработеща в посока София. След мястото на тази катастрофа колоната от коли продължава още, което предполага други проблеми.

15 населени места в област Пазарджик са без ток поради аварии, причинени от силния вятър и обилния снеговалеж. С нарушено електрозахранване са селища от общините Пазарджик, Септември, Белово и Панагюрище. Аварийни екипи отстраняват авариите. Заради паднало дърво има затворен пътен участък в Панагюрище. Обстановката в Сърница се усложнява, каза кметът Неби Бозов. От полицията в Пазарджик съобщават, че към момента няма изолирани селища. Приоритетно се почистват главните пътища в региона.

В цялата област Смолян е въведено ограничение за движение на тежкотоварни автомобили. Пътищата са проходими при зимни условия. Областният управител Недялко Славов каза, че няма населени места без ток и вода:

Взети са превантивни мерки, предупредени са екипите на експлоатационните дружества, общинските кризисни щабове да мобилизират цялата пътна техника за осигуряване на достъп до населените места, да имат готовност за снабдяване с продукти от първа необходимост и лекарства, както и да се осигури транспорт на пациенти на хемодиализа.

Обстановката в област Благоевград се усложнява. По пътя между Банско и Разлог снегопочистваща машина е аварирала върху релсите на теснолинейката Добринище - Септември. Движението на влака от Банско за Септември в момента е спряно. Обилният снеговалеж в района продължава. Снежната покривка вече надвишава половин метър.

В цялата Старозагорска област има силен снеговалеж, особено в участъка между Чирпан и Стара Загора. Снеговалежът и силния вятър са прекъснали електрозахранването в Радневските села Сърнево и Диня. Екипи на EVN работят, от дружеството очакват да възстановят подаването на ток до края на деня. В "Прохода на Републиката" движението е ограничено за МПС над 12 тона в посока Русе. ТИР-овете се спират в района на Велико Търново, Гурково и Нова Загора. На АМ „Тракия“ два ТИР-а са се ударили при изпреварване на снегорин и са изтеглени в аварийната лента. В този участък движението се осъществява само в изпреварващата лента. В Стара Загора голяма част от улиците и тротоарите не са почистени.

Вятърът със скорост над 120 км/час и силен снеговалеж ограничават видимостта по пътищата в Сливенска област. Утре е неучебен ден за учениците в  общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица.

Ограничена видимост до 50 метра има по стария път София – Бургас. Там духа бурен вятър и има снегонавявания. Възможно участъкът да бъде затворен, ако метеорологичната обстановка се влоши. По пътя Котел – Омуртаг видимостта е 50 метра, заради силния вятър и снеговалежа. През Котленския проход е въведено ограничение за преминаване на товарни автомобили над 12 тона. Ограничена видимост до 100 метра има по пътя Сливен – Елена и Нова Загора – Гурково. В този участък има въведена временна забрана за преминаване на товарни автомобили над 12 тона. До 20 метра е видимостта по пътя Сливен – Ичера. Няма селища без вода и ток на територията на цялата Сливенска област.

До около 100 км/ч е достигала скоростта на вятъра през изминалото денонощие, сочат данни на хидрометеорологичната обсерватория в град Сливен. Снежната покривка в планинската част на общината е с дебелина 10-15 см. В равнинната част валежите са по-слаби, което определя и дебелината на снежната покривка. Пътищата от републиканската мрежа на територията на Сливенска област са заснежени, но проходими. Остава в сила въведеното ограничение за преминаване на товарни автомобили над 12 тона през „Котленския проход“, съобщиха от Областното пътно управление. Автомобилите могат да използват обходни маршрути през „Прохода на Републиката“ или „Ришкия проход“. В община Нова Загора има образувани снегонавявания. По пътя Нова Загора – Гурково е въведено ограничение за преминаване на товарни автомобили над 12 тона. Опасност от падащи камъни има по пътя Стара река – Сливен, в участъка от Бяла до Сливен, по пътя Ичера – Сливен и по пътя Твърдица – Елена, в участъка от Твърдица до рудник „Твърдица“. Населени места без ток и вода няма.

Във Врачанска област най-тежка е зимната обстановка в община Оряхово, където заради силния вятър има огромни снегонавявания. До няколко метра са на места преспите по пътя между Оряхово и Кнежа край село Селановци и село Галово. В Селановци е прекъснато електрозахранването заради авария. Със заповед на кмета Росен Добрев са отменени учебните занятия до сряда включително, за да се избегнат инциденти при извозването на учениците. С високопроходима кола на общината се извозва храна на близо стоте потребители на социалния патронаж. Предвидени са порции за три дни.

Четири населени места в Ямболската община Тунджа са без ток. Заради влошената обстановка детските градини в селата Победа, Хаджи Димитрово, Кабиле и Дражево ще останат затворени днес и утре.

Във вторник и сряда училищата в общини Каолиново, Никола Козлево, Венец и Хитрино, област Шумен, ще останат затворени заради усложнената зимна обстановка в областта. В Каолиновска община детските градини ще бъдат затворени до края на седмицата. Кметът на Нови пазар подготвя заповед, с която ще обяви неучебен днешния ден в село Мировци. В община Шумен обмислят възможността да преустановят занятията във всички селски училища. В община Смядово обстановката засега е нормална. Кметът Иванка Петрова, уточни, че специализирани машини са почистили пътя до дома за жени с психиатрични проблеми в Черни връх. Така са гарантирани доставките на хранителни продукти. Изготвен е списък с хората на хемодиализа, за да могат те утре да бъдат извозени утре до болницата в Шумен.

23-ма пациенти на хемодиализа от Русенска област са настанени превантивно в Университетска болница "Канев" в Русе, за да могат да са в лечебното заведение ако пътищата станат непроходими поради силния снеговалеж. Снегът в Русенска област вали от вчера, но поради силния вятър снежната покривка е едва 20 сантиметра. Няма населени места без ток и вода, няма и откъснати селища. В град Русе работят 50 снегопочистващи машини, а общественият транспорт се движи нормално. Затворени за зимния сезон са пътищата между Мартен и Николово и от Николово към Червена вода. От хидрометеорологичната станция съобщиха, че в района духа пулсиращ вятър от изток-североизток със скорост на пулсациите от 16 метра в секунда, което е равно на 57 километра в час. Температурата на въздуха е -8.6 градуса, а тенденцията е за още по-студено време.

Затворени за движение на всички видова автомобили са пътищата от Русе към Разград и от Русе към Силистра. Ограничено е движението за товарни автомобили над 12 тона по главния път Русе - Разград - Шумен - Силистра, Харманли Тополовград и през Обзорски проход поради влошени метеорологични условия.  В община Свищов пътищата са проходими само за леки автомобили. Проблеми за тежкотоварните автомобили има във Великотърновско, съобщи Дончо Атанасов от Пътната агенция.

Заради нулевата видимост и силния вятър е затворен пътят между Мъглиж и Николаево. Пътуващите по подбалканския път към Прохода на Републиката трябва да използват обходния маршрут - Стара Загора - Нова Загора - Гурково.

В област Шумен вече има затворени пътища и непроходими участъци. 
Заради навявания затворени за движение са пътищата Силистра-Добрич, Исперих-Белица, Каблешково-Межден и Тервел-Алеково-Алфатар, съобщиха от областното пътно управление Силистра. Въведени са ограничения за движението на  МПС над 3,5 тона по пътя Шумен-Разград и до 12 тона по главен път Шумен-Силистра. Забранено е движението на автомобили над 12 тона от Смядово до границата с Бургас. В областите Разград и Силистра видимостта е намалена до 50-100 метра.
Няколко автомобила са закъсали днес в района на разклона за село Бисерци и Тертер, където преспите са с височина до 1,5 метра, информират от областното пътно управление в Разград. Хората са освободени, а пътят е уширен. Котленският проход е затворен за движение на автомобили над 12 тона.

На територията на Разградска област няма затворени пътища, съобщи дежурният в Областното пътно управление. 37 машини почистват републиканските пътища в региона. Снежната покривка е около 15 см, вятърът създава условия за снегонавявания.

В област Търговище зимната обстановка е спокойна. Има лек снеговалеж,  снежната покрива на отделни места достига 15 сантиметра. Пътищата са проходими при зимни условия. По откритите места има навявания. Близо 60 снегопочистващи машини са в готовност за поддържане на пътната мрежа при влошаване на обстановката.

Пътищата в Хасковска област са проходими при зимни условия. Няма въведени ограничения. 80 машини чистят пътната мрежа. Сняг вали в района на Хасково, Димитровград и Минерални бани. В Свиленград, Харманли, Любимец и Симеоновград прехвърча слаб сняг, в Тополовградско всички пътища са проходими, слаб е валежът и там. Вятърът навсякъде е силен. Възможни са навявания. Очаква се снеговалежът да се засили през деня.

Три влака от Перник за София са отменени тази сутрин, два в обратна посока - също. Закъснението на влака от Видин е 100 минути заради повреда на локомотив. От летище София информират за леко отклонение от разписанията. Заради силен вятър пристанището в 
Бургас е затворено. Летището в морския град работи нормално, всички пътища в областта са проходими при зимни условия.

В четири общини в област Видин прекратиха учебните занятия, заради усложнената зимна обстановка. Има и затворени пътища. Ограничено е движението на всички превозни средства по третокласните пътища Раброво - Бориловец, както и Церова вода - Милчина лъка на територията на област Видин, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Останалите пътища са проходими при зимни условия. Заради ниските температури и затрудненото придвижване на пътуващите ученици и са прекратени занятията в училищата в общините Белоградчик, Бойница, Димово, Ружинци. Бойница тази сутрин е и с прекъснато електрозахранване. В община Видин, където снежната покривка е окол 20 сантиметра, кметовете на население места са в постоянна връзка със снегопочистващите фирми. Според метеорологичната прогноза се очаква снеговалежът да продължи до утре на обяд.


Леки автомобили са заседнали в снега по пътя между плевенското село Въбел и Никопол. Очаква се към тях да тръгне тежка верижна техника от Белене. В района продължава да вали обилен сняг,  а от силния вятър се образуват навявания по пътищата.

Затворен за движение е пътят Лозица - Въбел Никопол, 
има закъсали автомобили, съобщи областният управител Мирослав Петров:

Има закъсали няколко автомобила. Разговарял съм с щаба на Министерството на отбраната и сме помолили за тежка техника от Белене, за да може да издърпаме автомобилите. Около 3-4 автомобила. С тях няма проблем, но единственият проблем е, че в единият автомобил, който е румънски има семейство с малко дете, а горивото е на критичния минимум.

Над 80 машини чистят пътищата в област Плевен. Заради тежката зимна обстановка  и минусовите температури утре и в сряда няма да има учебни занятия в училищата в община Никопол.

В Беглеж от днес са преустановени часовете. Албена Тотева - началник на Регионалното управление на образованието, уточни още, че има и учебни заведения с намалени часове: Поради снегонавявания и отрицателни минусови температури. Във връзка с придвижването на учениците и по-ранното приключване на учебните занятия, особено пък и за втората смяна, когато се очакват нови снеговалежи, да не се прибират децата по тъмно.

Заради продължаващия обилен снеговалеж обстановката в Ловешка област се усложнява. Снежната покривка в община Априлци достигна 40 см, в Троянско - 30, а в Ловеч - 20 см. Въведени са и някои ограничения по републиканската пътна мрежа.

Продължаващият обилен снеговалеж затруднява почистването на пътната мрежа. До този момент няма информация за закъсали автомобили и населени места с прекъснато електрозахранване и водоснабдяване. Жители на Ловеч, обаче, сигнализираха, че някои от улиците в града не са почистени и са заледени.

Пътната обстановка във Великотърновска област се усложнява. Спряно е движението на товарните автомобили с маса над 12 тона през Прохода на Републиката, по главния път София - Варна и по първокласния път Русе - Велико Търново. В община Свищов пътищата са проходими само за леки автомобили.

За два дни се спират учебните занятия в общините Свищов и Павликени. В Сухиндол от училище се освобождават пътуващите от селата ученици. Във Великотърновска област няма селища без ток. 
Повечето от главните пътни артерии в област Добрич са затворени за движение на всички превозни средства, съобщават от Областното пътно управление. Причината е в продължаващия силен снеговалеж, придружен с вятър и навявания от сняг.
Затворени за движение на всички превозни средства са направленията Добрич - Силистра, Добрич - Тервел, Добрич-Крушари, Генерал Тошево - Каварна, Тервел - Шумен, Добрич - Албена и Одринци - Вълчи дол. Затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона е пътят Добрич - Генерал Тошево - Кардам. Все още проходими са пътните отсечки от Добрич за Балчик и Варна
От Областния съвет за сигурност информират, че до този момент няма населени места без ток и вода. Няма данни и за закъсали автомобили и бедстващи хора. Засега единствено община Балчик не е обявила ваканция за учениците , във всички останали седем общини в областта учениците няма да учат на 27 и 28 февруари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна