Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти половината от безработните граждани на ЕС са изложени на риск от бедност

За България този процент достига близо 55 на сто

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо половината (или 48,7%) от безработните лица на възраст между 16 и 64 години в Европейския съюз са били изложени на риск от бедност (след социални трансфери към тях) през 2016-а година, показва проучване на Евростат.

С други думи, рискът от парична бедност е пет пъти по-голям сред безработните европейци, отколкото при заетите лица в рамките на ЕС, от които едва 9,6% са изложени на подобен риск.

През последните 10 години делът на безработните лица, изложени на риск от бедност, се е увеличавал непрекъснато - от 41,5% през 2006-а до 48,7% през 2016-а година, отчита европейската статистика.

Трябва да се има предвид, че лицата, изложени на риск от бедност, са тези, които живеят в домакинства с разполагаем доход под прага на риска от бедност, който се определя като 60% от средния национален еквивалентен разполагаем доход (след социалните трансфери), посочва Евростат.

                                                                                         Процент на безработните лица, намиращи се в риск от бедност в ЕС

Снимка

Любопитно е да се отбележи, че най-големият дял на безработни лица, намиращи се в риск от бедност, е в Германия (цели 70,8% от безработните германци), следвана от Литва (60,5%). Над половината от безработните лица в Латвия (55,8%), България (54,9%), Естония (54,8%), Чешката република (52,3%), Румъния (51,4%) и Швеция (50,3%) също се намират в риск от бедност. Това означава, че нашата страна се намира на четвърто място сред всички страни - членки на ЕС с най-високи нива на риск от бедност сред безработните лица.

На другия край на тази скала с под 40% от безработните, които са изложени на риск от бедност, се намират Кипър (37,3%), Финландия (също 37,3%), Франция (38,4%) и Дания (38,6%).

Разликата между безработните и трудещите се, които са изложени на риск от бедност е отново най-висока в Германия, където 70,8% от безработните лица и едва 9,5% от заетите лица са изложени на подобен риск, което прави разлика от цели 61,3 процентни пункта. Следват държави като Литва (разлика от 51,8 процентни пункта ), Чешката република (48,5 процентни пункта) и Латвия (47,3 процентни пункта).

Според Евростат 11,6% от заетите българи са изложени на риск от бедност спрямо 54,9% от безработните, което прави разлика от 43,3 процентни пункта. Това ни нарежда на пето място сред всички страни - членки на ЕС.

В същото време тази разлика е значително по-слабо изразена в Кипър (37,3% за безработни лица, 8,4% за заетите лица, или разлика от едва 28,9 процентни пункта разлика), Франция (30,5 процентни пункта) и Португалия (30,8 процентни пункта).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна