Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на Русия само три седмици преди президентските избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В края на миналата работна седмица агенция "Стандард енд Пуърс" повиши дългосрочния кредитен рейтинг в чужда валута на Русия до инвестиционна степен "ВВВ" от досегашното ниво "ВВ+", известно като "боклук" (високорисков кредитен рейтинг). В същото време агенцията увеличи и краткосрочния рейтинг в местна валута до "А-3" от "В".

Финансовите пазари и руските официални властимащи могат да погледнат на тази актуализация на кредитния рейтинг като одобрение на полаганите усилия от зависимата от петрола страна за връщането ѝ на пътя на икономическия растеж, отбелязва агенция Ройтерс.

Руските власти също така следят кредитния рейтинг като показател за западните настроения към политиката на Москва преди президентските избори, които ще се проведат на 18-и март и се очаква да бъдат спечелени от президентът Владимир Путин.

Финансовият министър на страната Антон Силуанов, който определи понижаването на рейтинга на Русия през 2014-а година като "политически мотивирано" на фона на украинската криза, заяви през уикенда, че решението на "Стандард енд Пуърс" е било предвидимо и логично.

Определянето на инвестиционна степен на кредитния рейтинг със сигурност ще увеличи интереса на инвеститорите към Русия - не само за инвестиране в държавни активи, но и в частния бизнес, заяви Силуанов пред репортери в събота, съобщава Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че "Стандард енд Пуърс" е вече втората водеща кредитна агенция, която определя дългосрочен инвестиционен рейтинг за Русия. Подобен ход преди нея беше предприет от агенция "Фич", която потвърди в петък своята инвестиционна оценка за страната.

Пазарните участници очакват засилване на търсенето на руски държавни облигации, тъй като големите международни фондове изискват като минимум поне две от водещите кредитни агенции да предоставят инвестиционна степен на рейтинга на дадена държава, за да могат да инвестират в нейни финансови инструменти.

В своя последен доклад "Стандард енд Пуърс" намали перспективата за рейтинга на Русия до стабилна от положителна, но заяви, че очаква "широка политическа приемственост и макроикономическа стабилност" след президентските избори.

Агенцията също така приветства руският политически отговор на по-ниските цени на суровините и на международните санкции, подчертавайки силната нетна позиция на чуждестранните активи на страната, ниският държавен дълг и паричната политика на Руската централна банка.

"Стандард енд Пуърс" прогнозира, че БВП на Русия ще нарасне с 1,8% тази година и ще продължава да се възстановява до 2021-а година, като отбеляза, че западните санкции ще останат в сила през този прогнозен хоризонт. Санкциите ще продължат да ограничават тенденциите на растеж и на икономическа диверсификация в Русия поради високата несигурност на инвеститорите и ограниченията върху трансфера на технологии, допълни кредитната агенция.

Повишаването на кредитния рейтинг до инвестиционна степен допринася за поскъпване на руските суверенни облигации и до намаляване на цената за застраховане на експозициите в руски дълг.

При старта на търговията в понеделник, руските еврооблигации с падеж през 2043-а година поскъпват с 1,4 американски цента до близо едномесечен връх от 1,15 щатски долара, според данни на Tradeweb. Облигациите с падеж през 2026-а година пък поскъпват с 0,69 цента към 105 цента, а на книжата с падеж през 2027-а година - с 0,72 цента към 101 американски цена.

Доходността на руските дългосрочни облигации, деноминирани в рубли, пък се понижава към многогодишни дъна. Доходността на облигациите с падеж през март 2033-а година удари по-рано днес рекордно дъно от 7,127%, докато доходността на 10-годишните руски дългови книжа се понижи към 6,97%, достигайки най-ниско ниво от май 2013-а година.

В същото време цената на застраховката срещу фалит по отношение на руския държавен дълг - т.нар. "петгодишни CDS книжа" (Credit Defalut Swaps) се понижава с 5 пункта към едномесечно дъно от 103 пункта, според данни на агенция IHS Markit.

Позитивна реакция на решението на "Стандард енд Пуърс" има и на фондовата борса в Москва, където деноминираният в рубли индекс MOEX нараства в рамките на деня с 1,1% и вече е с цели 1,27% над нивата от началото на годината.

Руската валута пък поскъпва към триседмичен връх от 55,853 рубли за един щатски долар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна