Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин нареди всекидневна "хуманитарна пауза" в Източна Гута

Сергей Шойгу съобщи, че Владимир Путин е наредил всекидневна "хуманитарна пауза".
Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Руският президент Владимир Путин нареди днес всекидневна „хуманитарна пауза“ в държания от бунтовници анклав край Дамаск, след като Съветът за сигурност на ООН призова за примирие заради смъртта на над 500 цивилни миналата седмица, предаде АФП.

По нареждане на президента на Руската федерация с цел изключване на жертви сред мирното население от 27 февруари, т.е. от утре, се въвежда всекидневна хуманитарна пауза от 9 часа до 14 часа, заяви руският военен министър Сергей Шойгу, цитиран от РИА Новости.

Шойгу съобщи, че за изтегляне на цивилните ще бъде отворен хуманитарен коридор, чиито координати били вече подготвени и в най-скоро време ще бъдат съобщени.

По-рано днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за незабавно прилагане на 30-дневното примирие в Сирия на фона на съобщения, че режимът в Дамаск продължава бомбардировките над Източна Гута. Той приветства приетата в събота резолюция от Съвета за сигурност на ООН, но подчерта, че тя ще има значение, ако ефективно се приложи.

Източна Гута не може да чака. Време е да бъде спрян този ад на земята, каза Гутериш на 37-ата сесия на Съвета на ООН по човешките права в Женева.

Обсаденият район край сирийската столица е под контрола на ислямистки и джихадистки групи, които периодично обстрелват предградия на Дамаск. Сирийският режим активизира бомбардировките над Източна Гута на 18-и февруари.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени