Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демократи в САЩ разкритикуваха вицегубернатор за заплаха към авиокомпания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демократи в американския щат Джорджия остро разкритикуваха ключова фигура в местния сенат за отправена заплаха към авиокомпания. Критиките се появиха малко след като вицегубернаторът Кейси Кейгъл заяви, че може да блокира готвени данъчни облекчения за "Делта Еърлайнс" заради тяхно решение да отменят отстъпки за членове на Националната оръжейна асоциация (Ен Ар Ей). Размяната на остри реплики е част от възродения разгорещен дебат за контрола на оръжията след масовата стрелба във Флорида, при която загинаха 17 души.

"Делта Еърлайнс" и няколко други компании извадиха от релсите консерваторите, като сложиха край на партньорствата си с Ен Ар Ей. "Делта" обявиха, че стъпката потвърждава неутралната им позиция в полемиката за оръжията.

Авиокомпанията, която е базирана в Атланта, щата Джорджия, очаква в местния парламент да бъдат приети облекчения за самолетно гориво. Мярката вече е приета от Камарата на представителите, но приемането ѝ в Сената сега е под въпрос след изказването на вицегубернатора – републиканеца Кейси Кейгъл. В туитър Кейгъл обяви, че би използвал позицията си да блокира облекченията, освен ако "Делта" не върнат отстъпките за Ен Ар Ей.

Кандидатът на демократите за губернатор на Джорджия Стейси Ейбрамс заяви, цитирана от АП, че Кейгъл би пожертвал хиляди работни места само и само да задоволи приятелите си в Ен Ар Ей. 

От своя страна лидерът на демократите в Сената Стив Хенсън каза, че преди републиканците са твърдели, че въпросните данъчни облекчения са били добри за бизнеса, но сега променят тона, защото се страхуват от оръжейното лоби.

Към момента няма коментар на от офиса на Кейгъл по обвиненията на демократите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна