Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на икономическото доверие в еврозоната за втори пореден месец от началото на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През февруари икономическото и бизнес доверие в еврозоната отстъпи за втори пореден месец от 17-годишния връх, достигнат в края на миналата година в резултат на понижаване на доверието във почти всички водещи сектори с изключение на сферата на услугите.

Според последно проучване на Европейската комисия, индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, се понижи през февруари до 114,1 пункта от 114,9 пункта през февруари, докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово понижение до 114,0 пункта. Въпреки това влошаване за втори пореден месец, индексът продължава да се задържа недалеч от многогодишния декемврийски връх от 115,3 пункта (най-високо ниво от октомври 2000 година насам).

Европейската комисия регистрира повишение на индекса на икономическото доверие в Италия (с 1,5 пункта) и в Холандия (с 0,4 пункта), но при негов доста изразителен спад във Франция (с 2,7 пункта) и в Германия (с 1,6 пункта) при слабо понижение в Испания (с 0,6 пункта).

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, пък се понижи през февруари до 1,48 пункта от 1,56 пункта през февруари и след като през декември достигна връх от 1,60 пункта (най-високо ниво от 1985 година насам).

Последното проучване на Европейската комисия отчита понижаване на доверието в индустриалния и промишлен сектор до 8,0 пункта от 9,0 пункта през януари (най-високо ниво от 1985 година насам), на съответния индекс в строителството до 4,2 пункта от 4,7 пункта месец по-рано, както и на индекса при търговията на дребно (до 4,3 от 5,2 пункта през януари). В същото време обаче индексът, оценяващ бизнес доверието в сферата на услугите, нарасна до 17,5 пункта, парирайки голям част от неговия рязък спад до 16,8 пункта през януари от 18,0 пункта в края на 2017-а година.

Окончателният индекс на потребителското доверие в еврозоната се понижи през февруари до 0,1 пункта от 1,4 пункта през януари (най-високо ниво от началото на 2001 година насам), потвърждавайки предварителната оценка на Европейската комисия.

Последното проучване на Европейската комисия е пореден сигнал за известна загуба на здравия възходящ икономически импулс, който беше в сила през втората половина и особено в края на миналата година. Въпреки това представените днес показатели все още се задържат в доста високи нива, което е знак за продължаване на икономическата експанзия и в началото на новата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени