Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известно отстъпление на бизнес доверието в ЕС и в България през февруари от многогодишни върхове

През февруари общото икономическо доверие в Европейския съюз отбеляза известно отстъпление за втори пореден месец от декемврийските 17-годишни върхове (най-високи нива от лятото на 2000 година насам), като в същото време аналогичният индекс на Европейската комисия за България също коригира назад от неговия посткризисен връх, достигнат през януари (най-високо ниво от септември 2008 година).

Индексът, измерващ икономическото доверие в ЕС, се понижи през февруари до 114,3 пункта от 114,8 пункта месец по-рано, но остава в историческо високо ниво и недалеч от декемврийския връх от 115,1 пункта (най-високо ниво от юни 2007 година насам – около година преди да стартира световната финансова и икономическа криза). Аналогичното проучване на ЕК само в рамките на еврозоната също отчете известно влошаване на икономическото доверие за втори пореден месец от неговия 17-годишен връх, достигнат през декември. Отслабването на бизнес доверието в рамките на целия ЕС се дължи както на леко негативната тенденция в рамките на еврозоната, така и на поредно рязко влошаване на икономическото доверие във Великобритания с 1,6 пункта до ниво от 109,5 пункта, докато доверието във втората по големина икономика в Европа извън региона на единната валута - тази на Полша, се подобри с 0,3 пункта до 112,0 пункта.

Подобно на еврозоната, последното проучване на Европейската комисия за целия Европейски съюз регистрира понижение на доверието в индустриалния и промишлен сектор (спад на съответния индекс до 7,3 от 8,7 пункта месец по-рано), но при солидно подобрение в сферата на услугите (до 16,5 от 15,3 пункта), при по-слабо изразено повишение в строителството (до 2,4 от 1,8 пункта) и при търговията на дребно (до 5,1 от 4,0 пункта).

През февруари индексът на потребителското доверие в 28-те страни на ЕС се върна рязко обратно под нулата, достигайки ниво от -0,3 пункта, след като само месец по-рано индексът нарасна силно до +0,4 пункта (от -0,6 пункта в края на 2017-а година).

Важният показател на ЕК за икономическото доверие в България също регистрира известно отстъпление през февруари до 111,1 пункта от посткризисния януарски връх от 111,6 пункта (най-високо ниво от септември 2008 година, когато беше разгарът на глобалната финансова и икономическа криза). Трябва обаче да се има предвид, че индексът на икономическото доверие за България се задържа трайно над важното ниво от 100 пункта от края на 2014 година насам.

Бизнес доверието бележи известно влошаване в почти всички отделните сфери на българската икономика с изключение на строителството, където съответният индекс се повишава през февруари до -4,8 пункта от -5,7 пункта месец по-рано. Индексът на доверието в промишления и в индустриален сектор намалява до 3,8 от 4,4 пункта през януари, индексът в сферата на услугите – до 15,8 от 16,4 пункта, а в търговията на дребно – до 21,0 от 23,1 пункта.

Индексът на потребителското доверие в България обаче бележи поредно повишение до -21,6 пункта през февруари от -22,4 пункта месец по-рано, достигайки най-високо ниво от юни 2007 година насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени