Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия на европейските борси преди показанията на шефа на Фед пред Конгреса на САЩ

Европейските фондови индекси се колебаят около техните нива на отваряне, тъй като инвеститорите се фокусират върху предстоящите по-късно днес показания на новия шеф на Фед Джером Пауъл пред финансова комисия на Долната камара на Конгрес на САЩ (от 17:00ч. наше време).

Това ще представлява първото официално появяване на Джером Пауъл пред американските конгресмени, след като по-рано този месец той пое кормилото на Федералния резерв. Дебютът на новия шеф на централната банка на САЩ идва в момент, когато инвеститорите по цял свят изглеждат притеснени относно политиката на Фед за нормализиране на лихвите ставки след години на рекордно ниски лихви и на серия програми за покупки на активи за над 4 трлн. долара.

С оглед на това, акцентът ще бъде поставен върху коментарите на Пауъл по отношение на засилващия се в последно време инфлационен натиск в САЩ и последвалото повишаване на доходността на американските държавни облигации, което причини по-рано през февруари доста солиден трус на пазарите на акции на "Уолстрийт", последван от напрежение и на останалите борси по цял свят. Мнозина търговци, анализатори и икономисти очакват, че Фед ще повиши отново на три пъти основната американска лихва през настоящата година, но има и спекулации за по-агресивно (четирикратно ?) вдигане на лихвите ставки, ако добрият икономически растеж в САЩ бъде съпроводен и с по-силно от прогнозите повишаване на инфлацията.

В очакване на показанията на Джером Пауъл, общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,34% след вчерашно негово повишение с 0,5%. Немският фондов индекс DAX30 се понижава с 0,41%, докато основните индекси на борсите в Париж и в Лондон - CAC40 и FTSE100 се колебаят около техните нива на старта на днешната търговия.

Извън този основен фокус на финансовите пазари, интерес представлява днешният ръст на акциите на Sky PLC с близо 21% след изненадващата новина, че американският кабелен оператор Comcast е отправил оферта за близо 31 млрд. долара за закупуването на голямата паневропейска сателитна ТВ групировка.

Здравият ръст на акциите на Sky PLC се отразява позитивно на целия европейски медиен сектор, като медийният индекс SXMP нараства с 1,7% към едномесечен връх. Акциите на друга водеща британска медийната групировка - ITV PLC пък се повишават с 2,4%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени