Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот на килограм

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

В рубриката „Радиоавтограф” ни гостуват психотерапевтите Милена Ташкова и София Фердинандова. Те са част от проекта „Живот на килограм”, който се занимава с хранителните разстройства при децата и младите хора. За съжаление анорексията и булимията са два основни проблема, превърнали се в епидемия. Това кара двете жени да се отдадат изцяло доброволно на борбата с тези разстройства, за да могат да помогнат, на колкото се може повече хора. Около 250 хиляди момичета страдат от анорексия и булимия. Това показва статистиката за 2011 година, но данните в момента са доста по-различни, с тенденция за покачване на броя заболели. През последните години и момчетата стават жертви на тези разстройства.
Проблемът с килограмите е психологически, свързан с това, че едно момче или момиче не харесва външния си вид. Често това се отприщва, когато вътре в семейството има някакъв проблем (раздяла или поява на нов човек в живота на родителите или някаква обида затова как изглежда детето). Но голяма част от младите хора невинаги признават, че страдат от хранителни разстройства и отказват да се лекуват.
Най-важното, за да не се стига дотук, е родителите да са отворени към децата си, да разговарят повече и да обръщат внимание на случващото се около тях.

Повече за проекта „Живот на килограм” чуйте от разговора на Ирина Вълчанова с Милена Ташкова и София Фердинандова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна