Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл: Фед остава на пътя на постепенно повишаване на лихвените нива

Джером Пауъл от Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви пред Конгреса на САЩ, че централната банка остава на пътя на постепенно повишаване на краткосрочните лихвени ставки в условията на засилващи се икономически растеж и инфлация.

Икономическата перспектива остава силна. По-нататъшното постепенно увеличаване на процента на федералната фондов лихва ще спомогне най-добре за постигането на целите на Фед за максимална заетост и ценова стабилност, отбеляза Пауъл в речта си, цитирана от "Уолстрийт Джърнъл", която той ще представи след малко пред финансова комисия на Долната камара на американския конгрес.

Новият шеф на Фед също така посочи, че той не е бил прекалено обезпокоен от неотдавнашната нестабилност на финансовите пазари, заявявайки, че тя няма да наруши траекторията на икономическия растеж, се казва в подготвената от него реч преди първото му публично представяне пред Конгреса, откакто той пое управлението на централната банка в началото на месеца.

Джером Пауъл обрисува оптимистична картина на американската икономика, посочвайки че силният пазар на труда ще помогне на потребителите да харчат повече, докато фирмите ще се чувстват по-уверени когато инвестират, което ще повиши производителността. Междувременно по-силният растеж зад граница е от полза за американския износ и предоставя значителна подкрепа за нашата промишлена индустрия, допълни той.

Според него, предпочитаната от Фед инфлационна мярка - ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE) - трябва да достигне целевото ниво на централната банка от 2 на сто в средносрочен план, а заплатите трябва да се увеличават с по-бързи темпове.

Фед ще продължи да постига баланс между избягването от прегряване на икономиката и повишаването на PCE ценовата инфлация до 2% на устойчива база, посочи в доклада си Джером Пауъл.

Той смята, че факторите, които едно време ограничаваха икономическия растеж, като например фискалната политика или глобалната икономическа перспектива, на този етап вече оказват подкрепа. Пауъс отбеляза, че наскоро приетите данъчни облекчения и правителствени разходи също трябва да подкрепят икономическия растеж.

Някои от насрещните ветрове пред които беше изправена американската икономика в предишните години, вече се превърнаха в попътен вятър. По-специално, фискалната политика стана по-стимулираща и външното търсене за американския износ се намира на по-стабилна траектория на развитие, каза шефът на Фед.

Джером Пауъл също така отбеляза, че растежът на заплатите беше доста муден през повечето време на икономическа експанзия, но вече има индикации, че може би набира скорост. Средното почасова заплащане на труда нарасна през януари с 2,9% спрямо предходната година, отчитайки най-голямото увеличение от 2009-а година насам.

След като шефът на Фед представи своя доклад пред членовете на Финансова комисия на Конгреса, ще последва серия от въпроси относно настоящата и бъдещата политика на централната банка на САЩ. В четвъртък предстои аналогично изслушване на Джером Пауъл пред Банковата комисия на Сената.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна