Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делчев: Оставката на Петкова и "Балканско Белене" не прикриха огромната далавера с ЧЕЗ

Снимка: reformatorskiblok.bg

Без съмнение Бойко Борисов е човекът, който трябва да даде отговор на въпроса кой стои зад Гинка Върбакова, защото предполагам, че няма разумен човек в България, който да смята, че тя самостоятелно купува бизнеса на ЧЕЗ в България. Вторият въпрос, на който трябва да се отговори, е дали премиерът има пръст в тази сделка, защото се появиха и такива съмнения. Това каза в интервю за предаването „Нещо повече“ лидерът на Движение „България на гражданите“ Димитър Делчев.

Реакцията на чешкия премиер и реакцията на чешките медии доказва, че нещо много гнило има в основата на тази сделка и няма как правителството и лично премиерът да не знае, още преди тази сделка да се случи, какво представлява тя, най-малкото, защото тя касае един стратегически сектор, добави той.

Според Делчев е важно опозицията на управлението да изиграе ролята си при казуса с ЧЕЗ и да изисква максимална прозрачност по сделката:

Опозицията, и в случая извънпарламентарната опозиция, трябва да сме на мястото си, за да огласим факта, че това е една сделка, която касае стабилността на цялата ни държава и трябва да изискваме и да настояваме органите, които отговарят за това, да осигурят максимална прозрачност и в крайна сметка, след като сделката прикрива някакъв друг собственик, да направят всичко възможно да не се случи по начина, по който искат да ни я сервират. Дали и опозицията в парламента ще направи същото – предстои да разберем. Аз не мога да спекулирам, но досега тя е показала, че не е особено адекватна по отношение на схемите, които се осъществяват от правителството.

По отношение на оставката на енергийния министър Теменужка Петкова Далчев коментира:

Нито оставката на Петкова, нито опитът на Борисов да насочи вниманието към някакви имагинерни идеи за „Балканско Белене“ и т.н. не успяха да прикрият огромната далавера, която се крие зад сделката с ЧЕЗ и това, че утре тази сделка може да се плати от всички нас чрез увеличаването на цената на тока. Затова Борисов каза: номерът не стана, връщам Теменужка, ако беше минал номерът – нямаше да я върне.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна