Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Glo Bal Kan project посвещава три концерта на националния ни празник

Музиката е приятен начин за общуване на емоционално и духовно ниво, казва кавалджията Недялко Недялков

БНР Новини

През лятото на 2017 г. четирима инструменталисти се събират във формация, за да изразят свободно съвременното си светоусещане за музикална традиция в този глобализиран свят. Съчетаване на балканското и световното етно звучене подсказва и наименованието на проекта – амбициозна идея, изискваща изключителни инструментални качества, вкус, опит в различните жанрови интерпретации.




Инициатор на Glo Bal Kan project e виртуозният кавалджия Недялко Недялков. Той е солист-оркестрант в ОНМ на БНР, участва в множество международни формации. През 2011 г. е част от проекта на известния изпълнител и изследовател на средновековна музика Жорди Савал, който печели „Грами“ в категория „Малък старинен ансамбъл“. Недялко, както и всички в Glo Bal Kan project, са блестящи импровизатори, доказали в годините високия си професионализъм. Изпълнител на ударни инструменти в състава е Стоян Янкулов-Стунджи – един от успешните музиканти на прочутата българска перкусионна школа. Известен е с нестандартните си музикални идеи, при които често прилага и нови инструментални техники.Има силно присъствие в джаз, поп, рок и етно музиката. Петър Миланов е китаристът на проекта, в някои пиеси свири на тамбура. Той е част от оркестъра на НФА „Филип Кутев“, но се включва и във формации, които търсят „нов прочит“ на традицията. Саксофонистът Владимир Кърпаров, известен джаз музикант, също е привлечен в Glo Bal Kan. Както сам признава Недялко Недялков: Освен изпълнителското майсторство на колегите е важно и приятелството, което ни свързва и прави музиката ни искрена и вълнуваща.




СнимкаПредстоят три наистина хубави празнични концерта, посветени на 140 години от Освобождението на България. На 1 март (чудесния български празник Баба Марта) сме в Sofia Live Club (от 20 ч.), на 2 март – в Пловдив, в Bee Bop Cafe, а на самия празник, 3 март, сме в моя роден град Хасково, в Драматичен театър „Иван Димов“ (от 18 ч.). Там входът е свободен. Подбрали сме много хубави български песни, три от тях  са в аранжимент на Владимир Кърпаров, а другите две са аранжирани от целия състав. Ще има много авторска музика на българска основа с балканска звучност и привкус. Ще свирим на различни, непознати за някои, инструменти. Ще бъде интересно. Оставям слушателите в приятно напрежение, да дойдат, да чуят и видят какво сме направили за тях. Посланието ни е – музиката трябва да носи приятни емоции, любов, призив за единство между хората, приятен начин за общуване на емоционално и духовно ниво.

Снимки: личен архив





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени