Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп се договори с "Боинг" за два нови самолета Air Force One за 3,9 млрд. долара

Президентът на САЩ Доналд Тръмп постигна споразумение с компанията "Боинг" за два нови самолета Air Force One на обща стойност от 3,9 млрд. долара, обявиха във вторник от Белия Дом.

Президентът Тръмп постигна неофициална договорка с "Боинг" за контракт с фиксирана цена за новата програма на Air Force One, заяви заместник-прессекретарят Хоган Гидли пред Ройтерс. Той допълни, че договорът ще спести на американските данъкоплатци над 1,4 млрд. долара, но агенцията посочва, че все още не може да потвърди този факт от независим източник.

Тръмп заяи преди време, че разходите на "Боинг" за създаването на заместители на настоящите два самолета "Еър Форс Уан" - които представляват една от най-ярките емблеми на американското президентство - са твърде високи и призова федералното правителство посредством социалната мрежата туитър да "Отмени поръчката!"

Трябва да се има предвид, че самолетите от модела Boeing 747-8s са проектирани да бъдат въздушна база на Белия дом и да са способни да летят при най-лошите сценарии за сигурността, като ядрена война. Те са модифицирани с военна авиационна радиоелектроника, най-модерни комуникации и система за самозащита.

Президентът Тръмп договори добра сделка от името на американския народ, посочи и компанията "Боинг" в свое прессъобщение.

Големият изпълнител в областта на американската отбрана също така заяви, че сделката включва работата за разработване и изграждане на два самолета, включващи единствени по рода си екстри като комуникационен пакет, вътрешни и външни стълби, големи галерии и друго оборудване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна