Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС и МЗ изясняват казуса с подписването на рамковия договор

Снимка: Ани Петрова, БНР

Премиерът Бойко Борисов събира утре в Министерския съвет представители на лекарското съсловие и здравното министерство, за да се изясни дали ще бъде подписан националният рамков договор (НРД) за тази година. Повод за извънредната среща стана отворено писмо от Лекарския съюз.

Лекарският съюз трябваше днес следобед да проведе финални разговори по НРД и утре в 13.30 часа той да бъде подписан в Министерството на здравеопазването. Срещата днес обаче не се проведе.

На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК петима членове от квотата на държавата и на работодателите са гласували "въздържал се" по подписването на НРД, а само трима са били "за".

По информация на "Хоризонт", петимата въздържали се са очаквали да имат повече информация за това как ще се разплаща Здравната каса с чуждите здравни фондове, към които имаме просрочени задължения в размер на 133 милиона лева до момента.

Поради това от съсловната организация на лекарите пишат днес отвореното писмо, като заявяват, че Надзорният съвет на Здравната каса неглижира подписването на Рамковия договор, което по закон трябва да се случи утре, на 28 февруари.

Според Лекарския съюз може да се стигне до ситуация, в която при разчетен бюджет в преговорния процес да се пренасочат договорени вече средства в болничната и извънболничната помощ към заплащане на задълженията към чуждите болници - след решение на Надзорния съвет, например.
Затова според Лекарския съюз се наблюдава поредния незаконосъобразен феномен за изплащане на задължения към чужди фондове.

Несериозно е твърдението за незнание относно задълженията на НЗОК към тези фондове, казват от Лекарския съюз, защото настоящият министър на здравеопазването е заемал поста на председател на Надзорния съвет на Касата.

Последиците от неправилните управленски решения доведоха до сегашната ситуация и до практически фалит на Здравната каса, пишат от БЛС. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!