Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БЛС предупреждават, че няма яснота дали ще бъде подписан Националният рамков договор за 2018-а

За днес е насрочена среща между председателя на БЛС и премиера Борисов

Снимка: blsbg.com

От Българския лекарски съюз предупредиха, че няма яснота дали ще бъде подписан Националният рамков договор за 2018-а. Днес е крайният срок за обсъждане на документа и в Министерството на здравеопазването, предстои среща с ръководството на БЛС за финални уточнения, според предварителна информация.

В отворено писмо, от Българския лекарски съюз алармираха, че вместо това са били поканени на среща с премиера Бойко Борисов и според тях постигнатите договорки се неглижират.

В предаването "Преди всички" адвокат Андрей Дамянов, представляващ Националната пациентска организация в Надзорния съвет на НЗОК, заяви, че терминът "неглижира", използван в позицията на БЛС, е малко пресилен. Националната пациентска организация подкрепя подписването на Националния рамков договор. 

Ако се стигне до неподписване на Националния рамков договор, това ще постави здравната ни система в интересно положение - с гласуван бюджет от 3,9 милиарда в Народното събрание и действащ НРД от миналата година, който е смятан и изчисляван при по-нисък бюджет с около 400 милиона, коментира Дамянов. 

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов призова с подписването на рамковия договор да не се бърза, докато не се разреши ситуацията със задълженията на Касата към чуждестранни болници. Според Дамянов обаче те могат да бъдат разсрочени и не трябва да се финансират с пари от тазгодишния бюджет за здравеопазване.  

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени