Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зетят и съветник на Тръмп лишен от допуск до топ секретна информация

Джаред Къшнър - зет и съветник на президента Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Зетят и старши съветник на президента Доналд Тръмп е бил лишен от най-високото ниво за допуск до секретна информация, съобщи АФП, позовавайки се на източници, запознати с темата.

Два източника, пожелали анонимност и отказали да бъдат записвани заради секретността на информацията, потвърдили информациите в US медии, че Джаред Къшнър (37 г.) вече няма да има достъп до най-охраняваните тайни на САЩ.

От Белия дом отказаха да коментират информацията, но негови представители твърдят, че това няма да промени ролята на Къшнър.

На него му бил отказан допуск до информация с гриф „Супер секретно“ (Top Secret/SCI (Sensitive Compartmented Information), като вече ще има достъп до ниво „Секретно“. Според АФП това може да има сериозни последици за администрацията и поставя под съмнение статута на Къшнър като влиятелна фигура в Белия дом и на способността му да посредничи за мир в Близкия изток.

Зетят на Тръмп, който е женен за дъщеря му Иванка, бе важен елемент в изборната кампания на президента, а като съветник в Белия дом е смятан за „пръв сред равни“. Той бе сред основните движещи сили за засилената подкрепа на Вашингтон за правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Електронното издание Политико и Си Ен Ен съобщиха, че Къшнър бил лишен от топ допуска в края на миналата седмица. Решението дошло дни преди визитата на Нетаняху в Белия дом.

Адвокат на Къшнър потвърди по-рано, че той все още не е приключил официалната процедура за получаване допуск до конфиденциална информация. Смята се, че имал временен, с който може да гледа най-секретните материали от всекидневния президентски брифинг.

Шефът на канцеларията на Белия дом промени процедурите за достъп, след като висш съветник - Роб Портър, работеше в продължение на месеци, без да има пълен такъм заради твърдения за насилие над двете си бивши съпруги.

Преди да се появи новината за допуска, съветник на Къшнър обяви, че напуска с мотива, че е нарушен закон, който сред другите неща забранява на съветници на Белия дом да използват тази си позиция за изборни изявления.

По-късно „Вашингтон пост“ писа, че поне четири правителства - на Китай, Израел, Мексико и Обединените арабски емирства, обмислят как да използват за свои цели политическата и бизнес уязвимост на Къшнър.

А той бе привлякъл вниманието с контактите си с чужди представители и бизнесмени. Включително с тайната си среща с руския посланик Сергей Кисляк (вече бивш) и Сергей Горков - банкер, смятан за близък до президента Владимир Путин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени