Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на инфлацията и на потребителските разходи във Франция

Потребителските разходи във Франция се свиха изненадващо през януари за втори пореден месец, тъй като по-меката зима доведе до намаляване на енергийното потребление на домакинствата, показват данни на официалната статистика Insee. В същото време френската инфлация през февруари отслабна по-силно от очакваното с оглед намаляване на цените на храните и услугите.

Разходите на френските домакинства през януари се свиха с цели 1,9% спрямо декември 2017-а година, когато те понижиха с 1,2%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за техен отскок с 0,4 на сто. На годишна база потребителските разходи се понижиха с 1,9% след растеж с 1,0% и прогноза за тяхно увеличение с 1,1 на сто.

Данните на Insee показват, че през януари потреблението на енергия от френските домакинства се понижи с цели 7,6% на месечна база и с 11,1% на годишна база в резултат на доста по-меката зима в самото начало на 2018-а година. Известно понижение е отчетно и при разходите за хранителни продукти (понижение с 0,6% на месечна и с 0,9% на годишна база), докато потреблението на промишлено произведени стоки се сви на месечна база с 1,1%, като единствено потреблението на стоки с дълготрайна употреба отбеляза растеж от 1,7%, парирайки част от здравия спад с 6,8% в края на миналата година.

Френската статистика представи и по-слаби от очакваното данни за инфлацията в страната през втория месец на годината.

Индексът на потребителските цени (CPI) през февруари остана на нивото от януари, когато се понижи с 0,1%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за повишение с 0,2 на сто. На годишна база растежът на инфлацията се забави до 1,2% от 1,3% през януари и осреднена прогноза за ускоряване на инфлацията до 1,4 на сто.

Insee отбеляза, че причина за по-ниската инфлация е по-слабото нарастване на цените на хранителните стоки, тютюневите изделия и на услугите. Цените на хранителните стоки се повишиха през февруари с 0,8% спрямо година по-рано, но след повишение с 1,2% през януари, растежът на цените на тютюневите изделия се забави до 4,9% от 5,8%, а на услугите - до 1,1% от 1,3% месец по-рано.

Хармонизираната потребителска инфлация във Франция (индекс HICP според общите европейски стандарти) също остана без промяна на месечна база (след понижение с 0,1% през януари), като нейният растеж на годишна база се забави рязко до 1,3% от 1,5% през януари.

Слабите инфлационни данни на Франция са факт само ден, след като и предварителни данни за потребителските цени в Германия за февруари бяха по-ниски от очакваното.

Тези данни са предпоставка за допълнително отслабване на инфлацията в рамките на цялата еврозона далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, което няма да бъде възприето добре от централната банка с оглед на продължаващата нейна прекалено разхлабена парична и лихвена политика. Предварителните данни на Евростат за февруарската инфлация в еврозоната ще бъдат оповестени малко по-късно днес (от 12:00ч. наше време).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна