Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Ананиев: Националният рамков договор ще бъде подписан днес

От БЛС обявиха готовност за протести, ако НРД не бъде подписан

Снимка: БГНЕС

Националният рамков договор ще бъде подписан днес, в 17.00 часа, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след срещата при премиера Бойко Борисов. Договорът ще бъде такъв, какъвто е бил договорен със съсловните организации. 

Ако рамковият договор не бъде подписан, имаме готовност за протести. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев при влизането си на срещата на съсловните организации, ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и ресорното министерство при премиера. Грозев заяви, че очаква да бъде постигнато споразумение за подписването на Националния рамков договор, с който се повишават цените на над 130 клинични пътеки:

Надявам се да сме извикани, за да потвърдим още веднъж решението си на Събора и да подпишем Националния рамков договор. По-склонни сме да подпишем, а ако нещата отидат на варианта за не подписване, естествено, че най-вероятно ще се стигне до протестни действия.

На церемонията по подписването на НРД ще бъдат обявени подробности как ще се реши проблемът със задълженията на НЗОК към чужди болници, каза здравният министър Кирил Ананиев:

Там ще разкажем и подробностите по НРД. Те са такива, каквито договорихме по време на разговорите с двата съюза. По въпроса със задълженията - ще кажа как предлагаме да се реши. Разбрахме се да работим като партньори и да си помагаме през целия период на годината в рамките на изпълнението на бюджета за 2018 година на Здравната каса.

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов поиска с подписването да не се бърза заради задълженията на Здравната каса към чужди болници.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна