Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Янина Кашева: Любовта и жаждата за знание ни правят по-богати

Янина Кашева
Снимка: Георги Бангиев

Любов е ключовата дума към актрисата Янина Кашева, известна с нашумелия в края на седемдесетте години на миналия век филм „Всичко е любов”. Любов, защото всичко, което създава на сцената или в живота, е направено с много любов. Тя е напълно отдадена на професията. На сцената или в киното проявява желязна дисциплина. Работи всеотдайно върху всяка роля. Започва с много внимателно прочитане на текста, като отделя внимание на всеки препинателен знак и на всяка ремарка. Вслушва се в онова, което изисква режисьорът, както и актьорите, а след това „малко по малко” започва да си представя как изглежда този човек, как ходи, как говори, какви жестове има. Като малка е рисувала и това й помага да си представя как е облечена нейната героиня и каква е цялостната й визия.

В предаването "Нощен Хоризонт" актрисата сподели, че ролите, които е изиграла до този момент са над осемдесет. Сред тях са Жулиета в „Ромео и Жулиета”, Ева в „Г-н Пунтила и неговият слуга Мати” /за тази роля получава и награда на САБ/, Лудата в "Плебеи по рождение", вещицата в „Старчето и стрелата”, Хеда в „Хеда Габлер” и още много, много други. Във всяка от своите роли е оставила част от сърцето си – къде повече, къде по-малко, но във всяка има частица от нея. Янина е играла на сцената на Пазарджишкия театър, на Сатиричния театър, Народния театър, МГТЗК, театър „Възраждане”. Със спектаклите е пътувала и играла на сцените из цяла България, както и в чужбина. Режисьорите, които са оставили трайна следа в нея, са Леон Даниел, Крикор Азарян, Красимир Спасов, Юлия Огнянова, Маргарита Младенова, Здравко Митков, Пламен Марков, Младен Киселов, Лилия Абаджиева... Преди всеки спектакъл изпитва не точно напрежение, а някакво събиране като пред скок. Има адреналин, има и нещо за преодоляване, което ангажира цялата й същност.

Освен филма „Всичко е любов” в нейната творческа биография има и много други роли. Играла е във филмите „Басейнът”, „Голямото нощно къпане”, „Борис Първи”, „Само ти, сърце”, „Пльонтек”, „Подслон” и др. За ролите във „Всичко е любов” и „Голямото нощно къпане” е удостоена с наградата за женска роля на Филмовия фестивал във Варна. При снимките на „Голямото нощно къпане” екипът решил за по-драматично да я снима в по-бурно море и тя попаднала сред вълните и скалите и за малко да се удави. Спасил я операторът на филма Пламен Вагенщайн. В момента можете да гледате актрисата във великолепното й превъплъщение на д-р Катя Кръстева в телевизионния сериал „Откраднат живот”.

Янина Кашева решава да кандидатства във ВИТИЗ още като ученичка. Първата година не я приемат, но Апостол Карамитев, който тогава взимал клас, я прегърнал в коридора и й казал да не се отказва. На следващата година е приета в „Библиотекарския институт” и във ВИТИЗ. Разбира се, че избира театралната академия. Тя и до днес смята, че когато човек сам избере пътя си и го следва, е щастлив. И затова за нея актьорската професия не е усилие, а радост.

За актрисата вдъхновението е навсякъде около нас и е лесно да го намериш, но е важното да го задържиш. Обича да чете или понякога просто да поседи, да гледа напред и да си мисли. Предпочита да вижда в нещата светлата им страна. Не понася фалша и преструвките. Две са най-важните неща за Янина Кашева в живота: любовта и жаждата за знание. Любовта към родители, семейство, деца, приятели...  И знанието, което ни дава усещането, че живеем пълноценно. А какво е за нея любовта? ВСИЧКО!


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна