Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Миков: Възможно е държавата да притисне "Инерком" да продаде част от акциите си

Снимка: БГНЕС

Напълно е възможно държавата да притисне "Инерком" да прехвърли част от акциите си. Това коментира в предаването "Преди всички" Георги Миков, бивш директор на Националната електрическа кампания. Той е бил и част от управата на ЧЕЗ:

"Жалкото е, че се сещаме, след като станат факти тези неща. От друга страна казваме, че държавата ще бъде най-добрият стопани. Ако по този начин реагираме, не виждам с какво доказваме, че тя ще бъде най-добрият стопанин. По-скоро трябва да се замислим защо такива големи компании се оттеглят от България".

Според Миков стойността на сделката е много по-висока - около 800 милиона евро:

"Тези 800 милиона трябва да бъдат платени чрез финансиране от различни източници - или от "Инерком", или от, сега вече разбирам, и желанието на ръководството на държавата да се участва под някаква форма. Състоянието на българските енергийни дружества със сто процента държавно участие не е цветущо, не знам откъде те ще намерят средства, за да финансират това нещо“.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Добромир Видев и коментар на Георги Миков по темата в интервюто на Юлиана Корнажева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени