Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Въпреки" представя "Учители и ученици в изобразителното изкуство"

"Учители и ученици в изобразителното изкуство" е темата на серия изложби и разговори, които фондация "Въпреки" организира. Вниманието е към четирима автори – професорите Емил Попов, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Николай Майсторов, и техните студенти. Произведенията на учителите и учениците могат да бъдат видени в изложби в Кюстендил, София и Варна.

"Ние направихме този проект точно заради връзката между поколенията, каза в "Хоризонт до обед" Стефан Джамбазов от фондация "Въпреки":

"Първият разговор и първата изложба, която продължава, е в Кюстендил, с проф. Емил Попов. Стана много интересен разговор точно за това какво един преподавател дава на своите ученици, какво те приемат от него, как тази връзка продължава в годините, до каква степен преподавателят се опитва или не се опитва да моделира. Всъщност тези четирима преподаватели, на които ние сме се спрели, не се опитват да моделират своите ученици по свой образ и подобие, а им дават свобода да изберат своя път. Това е интересното в тази проект. Ние се опитваме не само да ги покажем визуално – майстора и неговите ученици, а и тази връзка между тях да се усети като приемане и предаване при поколенията".

Поредицата изложби започна на 22-ри февруари в кюстендилската галерия "Владимир Димитров – Майстора", където се срещат проф. Емил Попов и над двадесет негови студенти. Професорът предпочита да ги нарича съмишленици. Сред тях са вече утвърдени автори, тръгнали в съвсем различни посоки. На 1-ви март в галерия "Арт алея" в София се открива изложбата на проф. Вихрони Попнеделев и ученици. Проф. Андрей Даниел и учениците му ще се представят във Варненската художествена галерия на 17 април. От 21-ви май техните произведения ще бъдат показани и пред софийската публика – в галериите "София прес" и "Стубел". Проф. Николай Майсторов ще се представи със своите студенти в Националната галерия (Квадрат 500, зала 19) на 10 май.

В звуковия файл можете да чуете интервюто на Савелина Савова със Стефан Джамбазов. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени