Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо влошаване на британската промишлена активност през февруари до 8-месечно дъно

През февруари бизнес активността в промишления сектор на Великобритания се забави слабо до 8-месечно дъно, тъй като производството нарасна с най-слабо темпо от 11 месеца насам въпреки увеличаващите се поръчки и продължаващото разкриване на нови работни места в сектора, показва последно проучване на агенция IHS Markit. Въпреки това известно влошаване, промишленият сектор продължава да бъде едни от малките светли лъчове в британската икономика в началото на новата година.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство се понижи през февруари до 8-месечно дъно от 55,2 пункта спрямо 55,3 пункта през януари, докато очакванията на финансовите пазари бяха за малко по-силно понижение към 55,0 пункта. Въпреки, че индексът отстъпва за трети пореден месец от неговия 4-годишен ноемврийски връх от 58,2 (най-високо ниво от август 2013-а година) и се намира във второто си най-ниско ниво от юни 2017-а година (когато британците гласуваха в подкрепа за Брекзит), той продължава да се задържа стабилно в нивата на експанзия (над важното ниво от 50 пункта) за 19-и пореден месец и над неговото осреднено дългосрочно ниво от 51,7 пункта.

Индексът, измерващ само промишленото производство се понижи през февруари до 11-месечно дъно, въпреки че новите поръчки нараснаха с най-добро темпо от ноември 2017-а насам, като компаниите отчитат засилване на вътрешното търсене и солиден растеж на експортните поръчки. Заетостта в промишления сектор пък нарасна с второто най-добро темпо от средата на 2014-а година насам, показват данните на агенция IHS Markit.

Около 56% от анкетирани мениджъри в отрасъла обаче очакват увеличаване на производство през следващите 12 месеца, което е близо до двугодишния връх от януари, докато едва 6% от респондентите прогнозират влошаване.

Британската лира не реагира на днешното малко по-доброто от очакваното промишлено проучване на агенция Markit и остава под натиск от продажби, тъй като инвеститорите продължават да бъдат загрижени относно хода на преговорите между Великобритания и ЕС по отношение на условията за Брекзит. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще се срещне в четвъртък в Лондон с британският премиер Тереза Мей. Това става само ден, след като  главният европейски преговарящ представи проекта на ЕС за споразумение с Обединеното кралство по процеса за Брекзит, който проект обаче беше отхвърлен доста остро от британския премиер.

Вчерашната остра британска реакция на европейското проектоспоразумение за Брекзит провокира агресивни продажби на паунди, като натискът се запазва и през днешната търговия. Британската лира се понижава към 6-седмично дъно от 1,3727 щатски долара, като в същото време еврото поскъпва към двуседмичен връх от 0,8876 паунда.

Напрежението, под което се намира британската лира, вероятно ще остане в сила с оглед на утрешната дългоочаквана ключова реч на премиера Тереза Мей относно хода на преговорите с ЕС по въпроса за Брекзит.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени