Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словакия задържа италианци, посочени в статията на убития журналист

В Братислава продължават да отдават почит на убития разследващ журналист и неговата годеница.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словашката полиция обяви, че е задържала няколко италиански бизнесмени, посочени от убития разследващ журналист Ян Куциак като свързани с мафията в недовършената му статия за корупция на високо ниво в страната, предаде АФП.

„Мога да потвърдя, че такива акции и арести са извършени на няколко места“, заяви шефа на полицията Тибор Гашпар пред журналисти. Той посочи, че при акциите са иззети и материални материали.

Според словашки медии сред задържаните е Антонио Вадала - собственик на няколко компании, за когото Куциак твърди, че имат връзки с калабрийската мафия Ндрангета, както и в словашкото правителство, както и негови роднини.

Статията на Куциак, която посмъртно бе публикувана в сряда от изданието му aktuality.sk, се фокусира върху измами, в които били въвлечени Вадала, който пък бил свързан с хора от обкръжението на премиера Роберт Фицо.

Споменатите в материала Мария Трошкова - помощничка на Фицо, и секретарят на Държавния съвет за сигурност Вилиам Ясан, обявиха, че напускат постовете си за времето на разследването. Но категорично отрекоха да са замесени в престъплението.

Куциак (27 г.) и годеницата му Мартина Кушнирова бяха открити мъртви в неделя с огнестрелни рани в дома на журналиста във Велка Мача, недалеч от Братислава.

Протест в столицата Братислава, свикан от консервативната опозиция, събра около 1000 души в сряда вечерта. За петък са планирани други антикорупционни протести в цялата страна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени