Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев: Не можем да имаме претенции към Македонската православна църква

Ловчанският митрополит Гавраил: Русия и днес е една крепост на православието

Ние не можем да имаме претенции към Македонската православна църква, но важното е, че тя призна, че е израснала от Българската екзархия, че това е нейното културно наследство. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" политологът Николай Василев, който следи църковните дела:

"Единственият полезен ход на Българската православна църква е веднага ясно и категорично да каже, че единствените разговори, които българският народ и македонската страна могат да водят със Сръбската православна църква, е тя да се извини за това, което е извършила през 1918 година и след това. Абсолютно недопустимо е да признаем, че екзархията е била нещо нелегитимно, че е било нещо чуждо за Македония. Това означава крушение на цялата българска идентичност".

Имаме прекрасен повод да бъде поканен Руският патриарх, защото тази година на 3 март се навършват 140 години от Освобождението на България. Това коментира Ловчанският митрополит Гавраил по повод посещението на Руския патриарх Кирил:

"Заслугата на Руската православна църква е била огромна за нашето Освобождение. Ние не можем да забравяме историята. Трябва да знаем, че Русия и днес е една крепост на православието".

Цялото интервю с Николай Василев и Ловчанския митрополит Гавраил можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна