Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Касчиев: Големите енергийни компании една по една се изтеглят от България

Георги Касчиев
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва в енергетиката, е, че големите енергийни компании, които искаха да навлязат и навлязоха в България, една по една се изтеглят. Това отбеляза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" експертът по енергетика Георги Касчиев:

"Проблемът е в това защо тези големи компании напускат и защо на тяхно място не идват други инвеститори и то от класа стратегически инвеститори, а идват компании като тази на госпожа Гинка Върбакова, която както и да я оценяваме, е един много дребен играч в енергетиката. Доколкото се разбира, тя управлява четири компании, които имат фотоволтаични паркове с мощност 23 мегавата, а общата стойност на фотоволтаиците в България е над 1000 мегавата".

Има някой друг, който стои с някакви други пари зад сделката с ЧЕЗ, добави още той.

"Самата Върбакова влага в сделката с ЧЕЗ само 20 милиона и всичко останало е от банките, като се залагат акциите на тази компания за обезпечение. Възниква такъв проблем – ако утре нещо стане с компанията и госпожа Върбакова не може да си изплаща сметките по тези заеми, компанията става собственост на банките, но те изведнъж се оказват със собственост, която няма да струва 340 милиона, а ще струва 240 или по-малко от 200, защото акциите и на двете дружества паднаха значително в последните дни. Тогава банките трябва да имат някаква друга гаранция от порядъка на 100 милиона евро, за да отидат на тази сделка. Значи има някой друг, който стои с някакви други пари зад тази сделка".

Цялото интервю с Георги Касчиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени