Eмисия новини
от 15.00 часа

Карлес Пучдемон се отказа от премиерския пост

Карлес Пучдемон
Снимка: БГНЕС

Отстраненият бивш каталунски премиер Карлес Пучдемон отказва да се кандидатира отново за поста. Той обяви това във видеозапис от Белгия, където пребивава в изгнание от миналия ноември. Пучдемон ръководеше Каталуния при едностранното обявяване на независимост миналата година, заради което при завръщане в Испания го грози арест. Въпреки това сепаратисткото мнозинство в регионалния парламент го предложи отново за правителствен ръководител миналия месец. 

В обръщението си Пучдемон обяви, че подкрепя кандидатурата за поста на Жорди Санчес, който също се намира в испански затвор. 
"Днес информирах председателя на Каталунския парламент да не представя кандидатурата ми за председател на генералитета. Помолих го възможно най-бързо да започнат контакти с различните парламентарни групи относно избирането на друг ръководител на регионалното правителство. Обявявам, че "Заедно за Каталуния" ще предложи депутата Жорди Санчес", каза Пучемон, както и допълни, че негови адвокати ще сезират ООН поради факта, че испанското правителство нарушава правата му. 
Още от