Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертмайсторът на Мюнхенските симфоници свири в Пловдив

| обновено на 02.03.18 в 09:56

Празничен концерт на Пловдивската опера с участието на българския цигулар със световна слава Мариан Краев – концертмайстор на Мюнхенските симфоници, ще се състои в Дома на културата "Борис Христов". На диригентския пулт е маестро Павел Балев, който е шеф-диригент на Филхармонията в Баден-Баден.

Програмата включва Марин Големинов - Вариации по тема на Добри Христов, Йоханес Брамс - Концерт за цигулка и Роберт Шуман - Симфония №1 "Пролетна".

Концертмайстор е Мичо Димитров. Музикалното събитие е посветено на Националния празник на България 3 март и е с начален час 19.00 часа.

Мариан Краев е на 11-годишна възраст, когато става ученик на уважавания преподавател по цигулка Клаус Хертел. По-късно е приет като студент в Консерваторията за музика и театър "Феликс Менделсон Бартолди" в Лайпциг. С помощта на академията Караян получава двугодишен договор към Берлинска филхармония като първи цигулар. Заедно с оркестровата дейност в Берлинска филхармония, свири по заместване като концертмайстор на Бохумските симфоници, Дрезденските филхармоници и симфоници и операта Дрезден, Нюрнбергските симфоници, Радио оркестъра на Мюнхен и София и от 2002 като концертмайстор на Мюнхенските симфоници.

Павел Балев е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "Карл Флеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, на повече от 40 оркестри в Германия.  От 1995 e участник в програмата "Диригентски форум" на Германския музикален съвет, където в момента дава майсторски класове по дирижиране. Носител е на Първа награда от Международния конкурс за диригенти "Карл Мария фон Вебер" (1996), Първа награда на Националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата "Херберт фон Караян", представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003). 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!