Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плановете на Тръмп за мита върху вноса на стомана и алуминий провокират ново напрежение на световните борси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък вечерта президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди информацията от по-рано, че от следващата седмица планира да наложи високи мита на вноса на стомана (от 25%) и на алуминий (от 10%), което предизвика нови опасения на световните капиталови пазари за разгаряне на търговска война с основни американски търговски партньори като Китай, Европа и Канада.

Подновените инвеститорски страхове, че светът се намира на прага на търговска война след решението на Тръмп, провокираха нов солиден трус на пазара на акции на Уолстрийт и на световните фондови борси, бягство към държавните облигации на САЩ и Германия, които се ползват със статут на "инвестиция - убежище" и до известно понижение на щатския долар спрямо останалите водещи валути.

Индексът на сините чипове DJIA приключи търговията в четвъртък със спад от над 400 пункта (понижение с 1,68%), широкият индекс S&P500 се понижи с 1,33%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,27%.

Единствено акциите на американските стоманодобивни компании реагираха позитивно на новината за въвеждането на мита, като акциите на AK Steel Holding нараснаха с цели 9,5%, на U.S. Steel Corp. - с 5,7% и на Nucor - с 3,3%. Акциите на останалите компании обаче - от автомобилния до въздухоплавателния бизнес, се оказаха под натиск от продажби с оглед на притеснения за по-високи разходи, които тези фирми ще трябва да плащат за необходимите за  бизнеса им метали. Акциите на Ford Motor Co. се понижиха с 3%, на General Motors Co - с 4%, а на Boing Co. - с 3,46%.

Азиатските борси последваха негативната тенденция на Уолстрийт, като в петък японският фондов индекс Nikkei загуби 2,5% от стойността си на фона и на ново поскъпване на местната валута към нейния многомесечен връх около 105,55 йени за един долар, хонконгският HIS се понижи с 1,48%, южнокорейският Kospi - с 1,04%, а китайският водещ индекс Shanghai Composite - с 0,6%.

Солиден спад отбелязаха акциите на азиатските стоманодобивни компании, като тези на южнокорейската Posco се понижиха с 3,3%, а на японската Nippon Steel - с 3,8%. Спад с 2,4% отчетоха и акциите на Toyota Motor, след като автомобилният гигант заяви, че планираните от администрацията на Белия дом мита ще повишат съществено неговите производствени цени и респективно цените на автомобилите, които компанията продава в САЩ.

Инвеститорите от Стария континент също реагират негативно, като общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава при старта на петъчната търговия с 0,86%, германският DAX 30 - с 1,18%, френският CAC40 - с 1,02%, а британският FTSE100 ­- с 0,45%. Италианският индекс MIB се понижава с 0,89% с оглед и на напрежението на борсата в Милано преди неделните парламентарни избори в страната.

Подновените трусове на пазарите на акции провокират интерес за покупки на държавни облигации поради техния статут на "инвестиция - убежище", което доведе до понижение на доходността на американските и германските дългови книжа. След снощното изявление на Доналд Тръмп доходността на 10-годишните дългови книжа на САЩ падна рязко с близо 7 базисни пункта към 2,802%, на двегодишните книжа - с 5,6 пункта към 2,206%, а на 30-годишните дългосрочни облигации - с 4,6 пункта към 3,084%. Интересът за покупки на германските 10-годишни книжа пък допринася за намаляване на тяхната доходност към 5-седмично дъно около 0,618%.

Рязкото намаляване на доходността на американските облигации и притесненията, че САЩ е на ръба на търговска война с важни търговски партньори като Китай, Япония, Канада, Европа и в частност Германия, доведе до отслабване на щатския долар спрямо останалите основни валути. Днес доларът се намира под натиск от продажби обратно към неговото многомесечно дъно от 16-и февруари около 105,55 йени (най-ниско ниво от ноември 2016-а година) и към тридневно дъно от 0,9775 швейцарски франка.

В същото време еврото поскъпва към тридневен връх от 1,2287 долара, отскачайки от вчерашно 6-седмично дъно от  1,2154 нивото, докато британската лира опитва известна стабилизация около 1,3770 долара - макар и недалеч от вчерашно 7-седмично дъно около 1,3712 нивото.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени