Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уорън Бъфет се раздели с 3,7 млрд. долара само в рамките на отминаващата седмица

Уорън Бъфет
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В резултат на силното напрежение на борсите на Уолстрийт през последните три последователни сесии на търговия, петстотинте най-богати хора в света понесоха загуби в размер на около 128 млрд. долара в рамките на отминаващата седмица, съобщава агенция Блумбърг. Тази сума е по-голяма от цялата пазарна капитализация на водещи компании като Netflix Inc. и McDonald's Corp.

Блумбърг допълва, че най-сериозно пострада богатството на американските милиардери, които от понеделник насам се разделиха с общо около 55 млрд. щатски долара. Китайските магнати загубиха около 14 млрд. долара през последните дни на напрегната търговия на световните капиталови пазари.

Вчерашното предложение на американския президент Доналд Тръмп от следващата седмица да бъдат въведени високи мита за вноса на стомана (от 25%) и на алуминий (от 10%), провокира нов трус на пазара на акции на Уолстрийт в четвъртък, като индексът на сините чипове DJIA приключи търговията със спад от над 400 пункта (понижение с 1,68%), широкият индекс S&P500 се понижи с 1,33%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,27%. Така в рамките на последните три сесии на търговия, индексът S&P500, обхващащ 500-те водещи американски компании, се понижи с 3,7 на сто.

Според Bloomberg Billionaires Index, най-солидни загуби от понеделник насам е претърпял милиардера Уорън Бъфет посредством неговия инвестиционен фонд Berkshire Hathaway Inc., който се раздели с активи на пазарна стойност от 3,74 млрд. долара. Непосредствено след него е собственикът на Facebook, Марк Зукърбъг, който се радели с 3,71 млрд. долара. Загуби от и малко над 3 млрд. долара са претърпели и съсобствениците на Alphabet Inc. - компанията майка на Google Inc. - Лари Пейдж и Сергей Брин, докато испанският милиардер Амансио Ортега, който е собственик на търговската верига Zara, поне загуби за 2,5 млрд. долара.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна