Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп и Меркел обезпокоени от новите руски оръжия

Кремъл отрича обвинения на САЩ, че нарушава оръжейни договори

Стоп кадър от видеоклип с новите оръжия, съпътстващ обръщението на Владимир Путин в четвъртък.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел изразиха в телефонен разговор безпокойство по повод твърденията на президента Владимир Путин, че Русия е разработила „неуязвими“ ракети и друго ново въоръжение, предаде АФП.

„Двамата изразиха безпокойство от последните забележки на президента Путин за оръжейни разработки и негативните последици от тях за международните усилия за контрол над въоръженията“, обяви канцлерството в Берлин.

Путин обяви в годишното си обръщение в парламента в четвъртък, че Русия е разработила ново поколение „неуязвими“ хиперзвукови ракети, подводен ядрен дрон и други въоръжения, предизвиквайки Вашингтон преди изборите на 18 март, на които се очаква да спечели нов мандат.

Речта бе съпътствана с видеоклипове на ракети, пресичащи планини и океани и летящи над Атлантическия океан, преди да ударят източното крайбрежие на САЩ.

В отговор САЩ обвиниха Москва, че тези оръжия нарушават споразумение за контрол на въоръжението от времето на Студената война.

Кремъл категорично отрече да е нарушена която и да е клауза от някое международно споразумение или договор за разоръжаване и контрол над въоръженията. „Русия не възнамерява да бъде въвлечена в оръжейна надпревара“, заяви днес говорителят Дмитрий Песков.

Путин обаче каза в интервю за Ен Би Си късно в четвъртък, че оръжейната надпревара на практика стартирала, когато САЩ се оттеглили от договора за противоракетна отбрана при президента Джордж У. Буш.

По-рано днес Москва обяви, че отказва участие в стратегически разговори с Вашингтон


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна