Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световна премиера на авангардното дуо Schimnik във Второ студио на БНР

БНР Новини
Васил Хаджигрудев и Лав Ковач
Снимка: личен архив на групата

Фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР, който тази година чества своя 10-и юбилей, представя на вашето внимание една съвсем нова интернационална формация, чиято концертна премиера ще бъде навръх 8 март в обновеното Второ студио на радиото. Кои са Schimnik ли? Ето какво пишат самите те за себе си:
„Схимник" (най-висшата степен на православен монах) са двама самопровъзгласили се звукови монаси, които вярват, че клубовете и концертните пространства могат да са място за звуково пречистване, а не само място за намиране на партньор и забавления. Те настройват синтовете си на 432hz и се упражняват със средновековни документи в невмено писмо от православни манастири, за да се предаде тяхната концепция с автентичност и искреност“
А двамата звукови монаси, които са учили заедно в Грьонингенската консерватория, са:
Васил Хаджигрудев (бас / синтове) - (един от многобройните му проекти е испанското free-eclectic-noise трио Jun Trun Gor
и
Лав Ковач (барабани / синтове) - един от най-креативните и търсени сръбски барабанисти, познат на българската публика от New Ritual Quartet на легендарния му баща – саксофониста-философ Борис Ковач, а в близкото минало и от Howling Owl и Kuhn Fu.  С Васил Хаджигрудев свирят заедно и в акустичната джаз формация Hakos Trios (заедно с испанския саксофонист Енрике Оливер и сънародника му - тромпетиста Хулиан Санчес), с която направиха мини-турне у нас миналата година (запис от концерта им в София можете да чуете тук.
Билети за концерта на Schimnik вече има онлайн в системата на EpayGo и физически на касите на EasyPay.  Местата в залата са само 80. На финала на концерта пък ще можете да чуете и един специален гост, чието име няма да издадем засега. Вратите отварят в 21.00 часа, а началният час е обичайният за „Аларма“ в 21.30 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!