Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: Наблюдаваме опит за одържавяване на 40% от "превключвателя" на електричеството

Красен Станчев
Снимка: БГНЕС

Невъзможен вариант е съществуващо държавно дружество – БЕХ или НЕК, да закупи ЧЕЗ, защото европейското законодателство не допуска вертикален монопол, тоест да произвеждате и да продавате. Това каза пред "Хоризонт" икономистът Красен Станчев, който оглавява Института за пазарна икономика.

"Ако има дори временен период, в който някое от тези дружества да е собственик на акциите, дори за тези 34% трябва да има разрешение поне от две комисии на ЕК, което би отнело три години", допълни икономистът.

"Вторият начин е да се направи отделна фирма, която да бъде капитализирана по подобие на "България Еър" по времето на кабинета на Симеон Сакскобургготски и този фирма да получи подарък от госпожа Върбакова", обясни Станчев:

"Става дума за подарък, тъй като тя не е длъжна да споделя собствеността си с когото и да е - независимо дали е българското правителство, или е дядо Господ".

"Това е епизод, не е краят на операта. Епизод от един опит да се одържавят 40% от превключвателя на електричеството в България. Това е очевидният замисъл", коментира още Красен Станчев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна