Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русият патриарх: Важното е българският и руският народ да запазят добрите си отношения и общите ценности

Руският патриарх Кирил
Снимка: Цветан Томчев, в. „Труд“

„Руската и Българската православна църква имат много дълга история на братски отношения. Именно поради факта, че нашите народи в по-голямата си част са православни и имат много общо в културата и езика си, България винаги е била възприемана в Русия като братска страна. Историята потвърждава тази теза“, заяви руският патриарх Кирил пред БНР.

Патриархът на Москва и цяла Русия пристигна в петък у нас за честването на 140-ата годишнина от Освобождението на Българския от османска власт. Преди да отпътува, той разговаря в московската си резиденция в Даниловския манастир с журналисти от БНР, БНТ и в. „Труд“. 

Кирил изтъкна и ролята на Руската православна църква при вземането на решението за започването на освободителната за нас Руско-турска война от 1877-1878 г.:

„Бих искал да кажа, че Руската църква, извършвайки молебени в почти всички руски храмове за страдащия български народ, е формирала такова обществено мнение, което е повлияло на политическото решение за започването на военни действия на Балканите. Ако я нямаше тази всенародна подкрепа отдолу, трудно е да се каже дали тогавашното руско правителство би направило такива жертви. Десетки хиляди са загиналите. Десетки хиляди са и инвалидизираните. Тази жертва е била обяснена с най-важния и силен аргумент: отдаваме живота си за нашите братя единоверци.“

Патриархът припомни и друг момент от историята, когато по думите му Руската православна църква е помогнала за признаването на Българската след така наречената българо-гръцка схизма:

„При възникването на българо-гръцката схизма, когато Българската църква не е била признавана в семейството на поместните православни църкви, решаващият глас за признаването на автокефалията ѝ е именно на руската църква, а през 1953 г. този решаващ глас е помогнал за признаването на Българската патриаршия, която, както е известно, е прекратила съществуването си заради политиката на Турция. След 53-та година са били необходими осем години, за да бъдат убедени някои православни църкви, че Българската патриаршия трябва да бъде призната от всички. Не мога да не си спомня името на моя учител митрополит Никодим, който е бил добре познат в България по онова време. Той е направил много, за да склони поместните православни църкви безусловно да признаят българската патриаршия. Това са епизоди от нашата история. Мисля, че братските отношения между нашите църкви са издържали проверката на времето.“

Имало е кризи в отношенията на българската и руската държава, но не в отношенията между двете църкви, подчерта патриархът:

„По време на военни действия България и Русия са се оказвали от двете страни на барикадата, а църквите винаги са били заедно през цялата си история… Не е имало някакви тъмни страни в нашите междуцърковни отношения. Това е много важно, защото ако няма отношения между църквите, не може да има отношения и между народите, а що се отнася до политиката, тя е променливо явление. Днес е една, утре - друга. Важното е братските народи, независимо от политическия контекст, да запазят добрите си отношения и общата система от ценности.“

Цялото интервю с руския патриарх Кирил можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени