Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влогърът Петър Стаменов за любовта към българската поезия

Петър Стаменов
Снимка: Личен архив

89-годишният Петър Стаменов стана популярен в най-известния интернет сайт за видеосподеляне като влогър, който рецитира известни български стихотворения, а негови почитатели са българи от цял свят.

В интервю за предаването "Закуска на тревата" по програма "Хоризонт" той разказа как е започнал да учи стихотворения:

Когато съм бил дете на 7-8 години съм научил най-напред "Аз съм българче“. След това учителите са ме учили и аз съм взимал участия на всички тържества в моето село и то главно за такива празници като Освобождението на България. По начало имам много голям интерес към поезията. Чета стихотворения и на съвременни поети. Много ми допадат, особено Недялко Йорданов. Най-са ми скъпи класиците като Вазов, Ботев, Яворов, а книги като "50 български стихотворения и песни, които ни правят българи“ са знаменити. Всяко семейство е необходимо да има такива книги и да възпитава своите деца по примера на тези поети.

Петър Стаменов разказа за село Вирове, където е роден:

За всеки човек родното място е нещо много скъпо. Моето село е едно прекрасно село, създадено след Освобождението на България от турско робство от далновидни нови ръководители. То се развиваше много. Имаше производство на жито и царевица. В момента то има около 300-400 жители, а по-рано те бяха 1300.

Цялото интервю с Петър Стаменов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна