Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движението "Пет звезди" се очертава като най-голямата партия в италианския парламент

| обновено на 05.03.18 в 10:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антисистемното движение на Луиджи Ди Майо "Пет звезди" се очертава да бъде най-голямата партия в италианския парламент. Това показват данните от екзитпола след проведените вчера парламентарни избори. 

Представители на Движението определиха представянето си на изборите като триумф. Кандидатът за депутат Алфонсо Бонафеде заяви, че ако резултатите се потвърдят, "Пет звезди" ще бъде основен стълб в следващия парламент:

"Първите данни са от екзитпол. Ето защо трябва да се вгледаме внимателно в тях, но ние вече можем да кажем, че ако резултатите се потвърдят, ще се откажем най-отпред с невероятни данни. Можем да ги наречем дори исторически". 

Първа партия на Италия с над 32% в Камарата на Депутатите и с почти толкова в Сената е движението „Пет звезди” с лидер 31-а годишния Луиджи Ди Майо.

Срив за управляващите демократи равно на 19%, трета партия е „Северната Лига” с 18%. Това е изненада, защото тя е пред  „Форца Италия” на Силвио Берлускони, до като успехът на „Пет звезди” бе предизвестен от предварителните социологически проучвания. Като коалиция, начело е тази на дясното политическо пространство с 37,5%, формирано от четири партии, докато лявото с пет коалирали се партии е с 23,59%. Със своите 18 процента сред десните съюзници изпъква антиимигрантската и евроскептична партия "Лига" на Матео Салвини, която изпреварва  "Форца Италия" на експремиера Силвио Берлускони. 

При тези резултати нито една формация не може да разчита на категорично мнозинство и преговорите за съставяне на правителство вероятно ще са продължителни и напрегнати. 

Президентът на Италия Серджо Матарела, съобразно получения резултат от вота, ще трябва да реши дали да връчи мандат на едноличния победител или на победилата коалиция. За отлична може да се отчете избирателната активност от над 75%.
Заради срива на демократите до 18%  по-късно днес техният лидер и бивш премиер Матео Ренци ще даде пресконференция и вероятно ще подаде оставка.  Другият губещ е „Форца Италия” на Силвио Берлускони, победен като партия от коалиционния си партньор „Северна лига”, която заедно с „Пет звезди” се вижда като движеща сила.

Резултатът от вота се отрази негативно на финансовата борса в Милано.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени