Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна унищожаването на заразени птици във ферма в Генерал Тошево

Птицевъди искат по-тежки наказания за контрабанден внос

| обновено на 05.03.18 в 14:36
Снимка: БГНЕС

Унищожаването на заразените с инфлуенца птици във ферма в Генерал Тошево вече е започнало, научи "Хоризонт". По-рано от Агенцията по храните съобщиха, че заради открития там птичи грип поетапно ще бъдат умъртвени над 140 000 птици. 

Според източник на "Хоризонт" в птицефермата са започнали да измират птици още преди 2 седмици. Птиците се изгарят на място и след това се извозват към близките екарисажи. Фермата с над 140 000 птици се намира на около 3 км. от Генерал Тошево в посока Кардам. Кметът на общината Валентин Димитров отказа да коментира дали умъртвяването на заразените птици е започнало. 

Обособена е трикилометрова предпазна зона и 10 км наблюдавана зона около птицефермата, забранена е търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и с яйца. Забрана има и за организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Засилени са клиничните прегледи на птиците в останалите селища на област Добрич.

В птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево е засечена високопатогенна инфлуенца тип H5N8.

Заразата с птичи грип причини много тежки загуби на птицевъдите през миналата година, а в момента в Северна България има новооткрито огнище, което ще доведе до унищожаване на стотици хиляди птици, съобщи за „Преди всички“ председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков.

„Ще бъде обявена още една голяма ферма и то за кокошки. Някъде около 150 хиляди кокошки с установен птичи грип“, каза той преди БАБХ да съобщи за установеното огнище. 

По закон всички птици в птицефермата, където е открита заразата, трябва да бъдат унищожени.

„Къде бяха Зелените и другите протестиращи, когато гледачите плачеха като слушаха как убиват нашите птици, защото ние загубихме над половин милион патета, които бяха унищожени - евтаназирани по най-жесток начин, и не по-малко от 200 000 кокошки“, каза проф. Белоречков.

Той визира скандала с убити птици, довел до затваряне на зоологическата градина в София и до петиция с искане за разследване и  оставка на директора на БАБХ. Според природозащитниците птиците са унищожени неправомерно, а според експертите от БАБХ - те са били носители на вируса на птичи грип.

Говорим за едни болни птици, които по закон трябва да бъдат унищожени, каза проф. Белоречков, който подкрепи действията на БАБХ и поиска по-тежки наказания за контрабанден внос: „Да прекарваш контрабандно птици – и то диви, е престъпление. За най-голямо съжаление нашите закони в това отношение са много меки, защото последствията са много по-страшни, отколкото да докарат половин килограм кокаин. Това е нещо страшно, и като загуба и за хората. Възможно е да бъде прекаран и някой грип, който да бъде опасен и за хората“. 

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Веселина Миланова с проф. Димитър Белоречков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!