Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Гаджоков: Важно е как ефективно се прилагат законите за медийния пазар

Осветляването на медийната собственост е нужно, но внесените промени изключват банковите кредити

Снимка: gadjokov.com

Необходимо е изсветляване на въпросите около собствеността и финансирането на медиите, но още по-важно е как ще се прилага това законодателство, заяви пред БНР Красимир Гаджоков, автор на проекта „Медийно око“, коментирайки внесени законови промени.

„Хората трябва да бъдат информирани кой стои зад медията, която ги информира в момента, за да могат да формират своето обществено мнение отговорно, за да може да бъдат отговорни тези, които създават новините и които създават конкретните настроения“, каза Гаджоков в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Той бе помолен да коментира последните политически ходове по темата. Неотдавна депутатът Делян Пеевски и още двама негови колеги внесоха в парламента проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Сега ГЕРБ се заема да изсветлява собствеността, финансирането на медиите и тяхното разпространение с поредните законодателни промени. Работна група трябва да предложи ясен механизъм за разкриване на крайния собственик на доставчика на съответната медийна услуга и източниците му на финансиране, отговорния държавен орган, който ще прилага механизма, както и размера на санкциите в случай на неизпълнение на задълженията на адресатите на законопроекта.

Според Гаджоков не е важно кой внася такъв законопроект, важно е как тези промени ще бъдат прилагани: „Ако бъдат направени такива стъпки, как те ще бъдат ефективно прилагани? Има куп български сайтове, които са на сървъри, които се намират под други юрисдикции в други държави. Как ще се справи нашето законодателство и нашата държава с тях? Според мен - много трудно, това е материя, с която не е боравено досега от българска страна. Не е лесно, но въпреки това трябва да бъде направено, защото формирането на общественото мнение е изключително важно за здравето на нашата страна и демокрацията“.

От 525 сайта за обществени новини, които са включени в проекта „Медийно око“, от тях малко повече от половината са анонимни.

„Други обаче не са така. Има екип или фирма е обявена, която е собственик, половината сайтове са го направили това нещо, без да е задължаващо. Нека изясним, че такова задължение вече има за всички неелектронни медийни издания - за радиостанции, за телевизии, за печатни издания. Тук новият елемент е за електронните издания“, каза Гаджоков.

В работната група по изготвянето на промените ще участват министрите на икономиката, на финансите и на културата и определени от тях експерти. Тя трябва да предложи също законово допустим начин за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от държавен орган, както и да регламентира задължение на КЗК за периодично изготвяне на секторни анализи на медийния пазар у нас, които са обхващат всички медии.

Според Гаджоков при сега внесените промени се изключват банковите кредити, което не е решение: „Връзката с министъра на икономиката вероятно е заради самия език на проектозакона, който е внесен от няколко депутати от ДПС, където се говори, че трябва да се разкрива финансиране. Проблемът с езика на този проектозакон е в една единствена фраза - и тази фраза казва „без банковите кредити“.

Гаджоков смята, че така банките ще могат да продължат да финансират медии, без това да се вижда: „Това означава - вие ще видите кой е собственикът, но няма да видите, че тази медия е финансирана от банката. Ние видяхме конкретно една банка, която фалира, и която бе финансирала медии. Този проектозакон се опитва да избегне конкретна ситуация в бъдеще, която явно не се харесва на тези, които са финансирали тези медии“.

Цялото интервю на Силвия Великова с Красимир Гаджоков от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна