Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Аз, Тоня" припомня за грозното лице на съперничеството в спорта

Дилян Ценов: Отличената с "Оскар" лента е постижение за независим филм

Тоня Хардинг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големият победител на тазгодишните награди „Оскар“ е филмът „Формата на водата“, спечелил критиците с ярката си визия и интересна история, посветена на любовта между човека-амфибия и глухоняма жена.

Продукцията „Аз, Тоня“ също е сред отличените – актрисата Алисън Джани, която играе ролята на майката на Тоня Хардинг, получи статуетката в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля.

Филмът „Аз, Тоня“ е посветен на една от най-скандалните личности в историята на спорта – фигуристката Тоня Хардинг. Той ще бъде показан у нас от осми март в програмата на София филм фест.

В репортажа си Иван Русланов разказва повече за сюжета на творбата:

Тоня открива фигурното пързаляне още на 3 годишна възраст и спортът се оказва спасение в трудните ѝ детски дни, разказва пред репортера Венета Янева, създател на сайта “Красивата страна на спорта“. Според Янева за Тоня фигурното пързаляне е било шанс тя да не се наложи да живее трудния живот на майка си.

Лентата припомня, че Тоня Хардинг (родена на 12 ноември 1970 г. в Портланд, Орегон), е първата американка, изпълнила троен аксел по време на състезание, и разказва, как нейният бивш съпруг и негов приятел,  желаейки да продължат да се възползват от славата, рекламата и парите на звездата и за да я направят още веднъж победителка в националния шампионат на САЩ, организират нападение срещу нейната най-голяма конкурентка – обаятелната Нанси Кериган. Макар Хардинг да печели съревнованието, заговорът скоро е разкрит. Нападението, което има за цел да счупи крака на Кериган, предизвиква възмущение, което далеч преминава границите на САЩ и е повод за вълна от дискусии за цената на успеха и съперничеството в спорта. 

Според журналиста Дилян Ценов филмът „Аз, Тоня“ печели, защото:

Това е независим филм. С ограничен бюджет и сниман много бързо 31 дни е бил снимачният период. Наистина е постижение за независим филм да покаже такова високо ниво – и като режисура, и като сценарий. За актьорската игра да не говорим, защото това са две от най добрите женски изпълнения – това на Алисън Джани, в ролята на майката на Тоня, според мен е най-доброто тази година. Страхотно изпълнение. Няма нищо излишно в това, което прави. На Марго Роби това ѝ е първата, по мое мнение, и най-добра роля досега. Първата такава сериозна роля досега – тя е Тоня, тя просто е Тоня.

Според кинокритика най голямото предимство на лентата е нейният документален характер и това, което я отличава от останалите, според него са сцените, които всъщност представляват интервюта.

Тази агресия, заради която всъщност през цялата си кариера Тоня е обвинявана, точно във филма всичко това е обяснено много човешки – че всъщност не всичко е агресия, а зад нея има и други по-дълбоки мотиви, заключава Ценов.

Репортажа на Иван Русланов за филма „Аз, Тоня“ можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени