Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР иска обяснение от консула ни в Одрин за отмяната на празничната културна програма на 3 март

Бившият генерален консул в Одрин Георги Димов заяви, че лично той се срамува от поведението на Васил Вълчев, което застрашава отношенията между България и Турция

| обновено на 06.03.18 в 09:14


От Министерството на външните работи са изискали обяснения от генералния консул в Одрин Васил Вълчев във връзка с отбелязването на Националния празник 3 март и решението му да отмени празничната културна програма.

В съобщение се казва, че ведомството не е съгласувало произнесената пред гостите реч на Вълчев и отмяната на участието на български танцов състав. 

Генералният консул в Одрин аргументира решението си с факта, че на 3 и 4 март в Турция са били отменени всички културни прояви в памет на загиналите на 1 март турски войници в операция “Маслинова клонка”, а в джамиите са отслужени заупокойни литургии.

Според обясненията на Васил Вълчев, цитирани от външното ведомство, той решил да отмени културната програма съгласно дипломатическия протокол и призовал за минута мълчание в памет на загиналите в Сирия турски войници, а по отношение на боевете на Шипка призовал единствено за почитане на паметта на загиналите наши сънародници.

Случаят стана известен след публикации в социалните мрежи и интернет издания, в които се посочва, че изказването на дипломата по повод Tрети март е двусмислено и в него се говори само за национален празник. 

Бившият генерален консул в Одрин Георги Димов заяви в предаването "Преди всички", че лично той се срамува от поведението на Васил Вълчев, което застрашава отношенията между България и Турция: 

"По същата тази логика защо въобще не бяха отменени честванията на нашия национален празник на територията на Република Турция, по тази логика направо трябваше да ги отменят и да ги забранят", коментира Димов. 

Предстои всички обстоятелства да бъдат изяснени в следващите дни в тясна комуникация с българския консул в Одрин Васил Вълчев, съобщават от Министерството на външните работи.


Интервюто на Лора Търколева с бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов по казуса може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени