Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава преброяването на гласовете от парламентарния вот в Италия

| обновено на 06.03.18 в 09:43

Все още не е приключило преброяването на гласовете от парламентарния вот в Италия. Лидерът на провалилите се демократи Матео Ренци подаде оставка.

Преброяването на гласовете за камарата на депутатите още не е отчетено в 27 секции в 10 избирателни района, както и за сената в 20 секции от 6 избирателни района – всичките в Рим. Причината за това не е известна. Поради сложността за определяне местата в парламента съобразно новия изборен закон за пълната политическа картина в него е необходимо да бъде отчетена последната бюлетина от вота на национално ниво.

Лидерът на демократите Матео Ренци подаде оставка заради неуспеха на партията, но остава на своя пост до съставянето на новия кабинет. Това означава, че при консултациите с президента на Италия Серджо Матарела ще участва той. Имайки предвид предимството на движението „Пет звезди” и на дясноцентристката коалиция, Ренци уточни, че Демократическата партия ще бъде опозиция и „няма да стане политическа патерица на правителство от антисистемни сили”.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна