Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Телешкото месо поскъпва, зеленчуците поевтиняват, информира "Труд". Вестникът цитира прогноза на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, според която тази година цените на доматите, краставиците и чушките ще са по-ниски в сравнение с миналата година. Намаленото предлагане на говеждо и телешко месо обаче спрямо 2017-та повишава цената му, казват икономистите, цитирани от изданието.
На всеки 70 българи един е престъпник, пише вестник "Сега". Миналата година са регистрирани над сто хиляди престъпления, разкрити са само 25 процента от обирите на домовете, уточнява публикацията, в която е поместена и снимка от протеста в столицата срещу ареста на пловдивския лекар, убил крадец пред дома си.
"Виновен ли е д-р Димитров?" - Това пита, на първата си страница "24 часа". Политици и специалисти спорят дали е правилен текстът в Наказателния кодекс за подобни инциденти като този в Пловдив. 22 на сто от българите декларират, че ще се защитят сами при битови нападения дори и ако трябва да е с насилие, пише вестникът.
"България защити лекаря, опазил семейството си", обобщава темата вестник "Земя" и цитира юристи, според които няма основание лекарят да бъде съден за убийство. 
"Борисов и Путин се чуха за газ и АЕЦ", пише "Стандарт" за проведения телефонен разговор между българския премиер и руския президент, за който съобщиха от правителствената пресслужба, от където уточняват, че разговорът е бил посветен на бъдещето на АЕЦ "Белене" и газовия хъб "Балкан".
Всеки трети у нас е даден на събирач на дългове, информира "24 часа". За една година броят на прехвърлените към колекторски фирми длъжници почти се е удвоил до милион 940 хиляди души. Най-често не са плащани битови сметки и вноски по бързи кредити, уточнява публикацията. 
"Фиктивни сделки с лихвоточки точат държавата", установява "Монитор". Съпрузи се развеждат, за да вземат нов имот. Става дума за правените при социализма жилищни влогове, които държавата сега компенсира. 
"Монитор" пояснява, че 55 хиляди души още не са осребрили спестеното от тях и очакват от законодателите поредно удължаване на срока за компенсации. 
Бившият министър на вътрешните работи Веселин Вучков коментира във вестник "Сега", че промените в системата, приети преди три години, са довели до повсеместна и всепроникваща демотивация. Става дума за изискването за осигурителен стаж и минимална възраст за пенсия на полицаите. 
"Пролетни вируси сменят грипа", предупреждава "Стандарт". Заболелите нямат усложнения,заразата преминава за една седмица. Предпазването от вирусите е със спазване на добра хигиена, съветва изданието. 
"Телеграф" пише, че на 8 март ще вали дъжд, а през почивните дни ще бъде топло.
Прочутият украински режисьор, сценарист и продуцент от арменски произход Роман Балаян ще получи наградата на София по време на започващият утре София филм фест, информира "Дума". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна