Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Кръстева: България е страхотно място за стартъп

Снимка: архив / Снимка: БГНЕС

София се включва от днес за трета поредна година в общоевропейската инициатива Startup Europe Week, посветена на предприемачеството. В рамките на събитието ще се направи обзор на предприемаческата екосистема, ще се съберат представители на държавни институции, на инвеститори, на обучителни програми за предприемачи и ще бъдат споделени добри примери за успешни български и международни стартъпи. Повече за програмата на инициативата за слушателите на "Хоризонт" разказа един от нейните организатори Надя Кръстева, която гостува в студиото на "Преди всички".

"Целта на инициатива е да даде инструментариум, насоки и мотивация на младите предприемачи, които искат да започнат собствен бизнес. Ще бъдат представени възможности за финансиране от частни и държавни програми, съвети от юристи и други професионалисти, специалисти в областта на предприемачеството, предвижда се и провеждане на изложение, на което ще бъдат представени различни проекти", допълва Кръстева. Тя разказа за предстоящото гостуване в рамките на форума на Маргарита Георгиева, която ще покаже какво е да работиш за мечтите си:

"Тя прави нещо ново. Танцува балет на българска музика, което е страхотно за нас, защото ни дава повече гласност на европейско ниво и също иска да стане най-добрата балерина в света и го казва смело. Това ще бъде много интересно участие. Аз съм го гледала и на други събития, така че съм абсолютно сигурна, че зрителите много ще го харесат".

"Фокусът в тазгодишното издание на инициативата е върху социалното предприемачество", допълва Кръстева и дава пример с иновативен проект за ограничаване на изхвърлянето на храна от ресторантите, за целите на който е създадена платформа със софтуер, осигуряващ обмен на информация и насочване на оставащата храна към нуждаещите се.

В последния ден на събитието ще се проведе панел под наслов "Първи стъпки и първи спънки", в рамките на който ще се обсъждат предизвикателствата, водещи до това 95% стартъпите да не могат да функционират повече от три години, продължава с представянето на програмата организаторката и заключава:

"Аз смятам, че България е едно страхотно място, в което да направим своя startup, защото има много улеснена рамка, в която да влезем. Много е лесно да се направим фирма. Чисто финансово също има много улеснен процес. Така че това събитие цели да накараме все повече и повече хора да стартират своя нов бизнес".

Интервюто с Надя Кръстева, съорганизатор на Startup Europe Week в София, можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени