Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София, Ниш и Зайчар развиват съвместни туристически и социални проекти

Единият от проектите включва компостиране в домашни условия
Снимка: Община Нови Искър

Столичната община ще работи по нови туристически атракции по два проекта съвместно с градовете Ниш и Зайчар.

Съвместният проект за развитие на туристическата инфраструктура София - Ниш предвижда насочване на туристическия интерес към исторически и културни обекти, уточни заместник-кметът по културата и образованието Тодор Чобанов:

"Нашият фокус ще бъде върху добре познатия на хората, които се интересуват от културен туризъм късноантичен мавзолей в Южния парк, който за съжаление през годините не е получил достатъчно грижа. Ние се надяваме чрез този проект да се превърне в атрактивно място за туризма".

Опазване и възстановяване на екосистемите в градските зони на София и Зайчар е другият проект на Столичната община. Столицата има амбицията да надгради и възстанови съществували в миналото атракции като Езерото с патиците. Сега по проекта ще бъде изграден Детски образователен център, който да развива екологичната информираност на подрастващите, уточни Чобанов. 

Сдружението на Югозападните общини изпълнява два проекта по програмата за трансгранично сътрудничество. Единият включва съвместни дейности между България и Гърция и е за изграждането и поддържането на два центъра за социално предприемачество, единият от които в Благоевград, поясни изпълнителният директор на Сдружението на Югозападните общини Любица Томова.

Другият проект по програмата за трансгранично сътрудничество ще се изпълнява  между България и Македония и e за компостиране в домашни условия. 

Още за проектите чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна